Mélytengeri Mentőcsapat
Ben és Holly
apró királysága
Osvát Ernő
Aforizmák
Kicsi Csacsi
és a születésnapi ajándék
Mélytengeri Mentőcsapat Ben és Holly <br> apró királysága Osvát Ernő <br> Aforizmák Kicsi Csacsi <br> és a születésnapi ajándék
Könyvhét folyóirat

Az eredményes nyomozás jelent esélyt pénzre – a Könyvbazár Kft. felszámolásáról

K. J. - 2018.02.05.

A Könyvbazár Kft. f.a. felszámolási eljárásának első nagyobb hivatalos eseménye a hitelezői kör részvételével 2018. február 2-án a Csepeli Munkásotthon fűtetlen nagytermében lezajlott.

A kérdésekkel és a rájuk adott válaszokkal befejeződő felszámolói beszámoló csaknem két órán keresztül tartott, és összefoglalóan elmondhajuk, hogy miközben fontos tényeket, információkat ismerhettek meg a jelenlevők, a mindenkit leginkább érdeklő kérdésre nem kaptak választ: mekkora az esélye annak, hogy a hitelezők pénzükhöz jussanak, és ki a felelős a kialakult helyzetért.

Az előzményekről részletesen beszámolt a magyar sajtó, de az talán szűkebb nyilvánosságot ért el, hogy a Fővárosi Törvényszék a 8.Fpk.3.329/2016/22. számú végzésével elrendelte a Könyvbazár Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. „f.a.” felszámolását. A felszámolási eljárás közzététele a Cégközlönyben 2017. november 20. napján történt meg, amely nap a felszámolási eljárás kezdő időpontja. A vonatkozó törvények szerint a felszámolási eljárást levezénylő felszámolót a Törvényszék jelöli ki, így lett az ügyben eljáró felszámoló a Fiskális Kft., és a felszámolóbiztos Megay Róbert Péter.

A felszámolóbiztos törvényi kötelezettségének eleget téve összehívta a hitelezői értekezletet, így került sor a bevezetőben említett találkozóra. Megay Róbert Péter elmondta, hogy a törvény 65 napon belül írja elő a hitelezői értekezlet megtartását, emellett 80 napot kap a hitelezői igények elbírálására, visszaigazolására. Emiatt adódott az a helyzet, hogy 174 hitelező 674 millió Ft összegű igénye vált hivatalossá a tájékoztató időpontjára. Miközben vannak még nyitott tételek, néhány olyan is, amely a felszámoló szerint nem megalapozott mértékű, de sokkal több olyan, amelyek esetében az adminisztratív folyamatok még nem tartanak ott, hogy véglegesíteni lehetne őket.

Egy rövid tudósítás nem ad lehetőséget arra, hogy az esemény minden fontos vagy csupán érdekes témáját részletesen felsoroljuk és ismertessük, emiatt válogatni vagyunk kénytelenek.

A legfontosabb összefüggés, hogy a Könyvbazár Kft. felszámolásával párhuzamosan folyik a Rainbow Kft. felszámolása – ez a cég működtette az Alexandra könyvesbolt hálózatot és a Könyvbazár által részére átadott könyveket értékesítette. A Rainbow Kft. nem fizette ki a Könyvbazárnak az értékesítés után neki járó részt, ez a csődhelyzet oka. A Könyvbazár felszámolója benyújtotta hitelezői igényét a Rainbow Kft. felszámolójának, több mint 5 milliárd Ft összegben. Úgy nyilatkozott erről az összegről, hogy ha ehhez a Könyvbazár felszámolójaként hozzájutna, az fölösen elegendő volna a teljes hitelező követelés kielégítésére, amit a Könyvbazárral szemben nyújtottak be.

Apró érdekesség, hogy a Könyvbazár hitelezői igényének a Rainbow Kft. felszámolójához történő benyújtásához 45000 nyomtatott lapot mellékeltek.

A Könyvbazár 600 partnerrel állt kapcsolatban, közülük a korábban említett 174 partner nyújtott be hitelezői igényt. Megay Róbert Péter azt is elmondta, hogy ugyan az első hitelezői igénybenyújtás határideje már lejárt, de pótigénylést még benyújthatnak azok a hitelezők, akik ezt eddig még nem tették meg.

A felszámolóbiztos azt is elmondta, hogy számukra nagyon komoly gondot okoz, hogy a raktárban még több mint kétszáz raklapnyi elszállításra váró könyv található, amelyeket tulajdonosaik, a kiadók nem sietnek elszállíttatni. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a kiürítés végső határideje után az otthagyott könyveket értékesítik, és a bevétel a hitelezők kielégítésére szolgáló alapot fogja növelni.

Rényi Gábor a XXI. század kiadó képviseletében két kérdést tett fel: az egyik, hogy vajon megtudható-e hogy a jelentős súlyú könyvpiaci szereplők nyújtottak-e be hitelezői igényt – a válasz az volt, hogy erről nem tudja tájékoztatni a felszámoló a jelenlevőket. A másik kérdés: megjelent a sajtóban, hogy Megay Róbert Péter korábban – a tavalyi év folyamán valamikor – lehetséges vásárlóként bejelentkezett a Rainbow Kft-nél. A felszámoló válaszában elmondta: a hír igaz – egy befektetőkből álló csoport felkérte, hogy tegyen ajánlatot a nevükben a Rainbow Kft. megvásárlására, és ez meg is történt, a Rainbow Kft. két tulajdonosi taggyűlésén is részt vett, de a taggyűlés mindkét alkalommal elutasította az ajánlatot, így az üzlet nem köttetett meg.

A közönség soraiból többen is érdeklődtek a bűnügyi összefüggésekről, illetve a rendőrségi feljelentés lehetőségeiről, amire azt az összefoglaló választ kapták, hogy már nincs kit, mit, miért feljelenteni, mert aki, ami feljelenthető volt, az már rég fel lett jelentve, és több állami intézmény folytat nyomozást, vizsgálatot az összes ügyben. A felszámoló személyes véleménye szerint az eredményes nyomozás jelenti az esélyt a kényszerhitelezők kielégítéséhez szükséges pénz „visszaszerzéséhez”.

Végezetül: az érdeklődés hiánya miatt – hatvannégy visszaigazolt hitelezőből végül az eseményen huszonegy cég képviselői jelentek meg, és ez kevésnek bizonyult – későbbi időpontra maradt a hitelezői választmány megalakítása, újabb értekezletet kell majd összehívni.

K. J.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:A Könyvhét 2019/2. számaÉS Páratlan oldalKarácsonyi kalandA Mélytengeri Mentőcsapat és a Mogorva HalHolly elveszett varázspálcájamacskarácsonyhosszú hajúszülinapiA hanta banda
Belépés