ProsperoD
disztribúciós könyvterjesztés
Mélytengeri Mentőcsapat
Ben és Holly
apró királysága
Külföldi könyvek
webshopja
ProsperoD<br>disztribúciós könyvterjesztés Mélytengeri Mentőcsapat Ben és Holly <br> apró királysága Külföldi könyvek <br> webshopja
Könyvhét folyóirat

Az egyszemű villanypásztor réme – Békés Pál – Könyvhét 20

Mátraházi Zsuzsa - 2017.07.07.

[A Könyvhét megjelenésének huszadik évfordulójára készülve közreadott írás a netkorszak előtti időkből]

Békés Pál (Budapest, 1956. március 27. – Budapest, 2010. május 28.) magyar író, drámaíró, műfordító, egyetemi tanár. (Wikipédia)
Az itt közreadott interjú 1999. december 2-án jelent meg a Könyvhétben A volt egyszer a Gyerekkönyvhét című tematikus összeállítás részeként. Az interjút olvasva ma azt mondhatjuk, hogy „minden másképpen van”, mint ahogyan akkor összefoglalta a gyerekirodalom helyzetét Békés Pál. Tizennyolc év alatt a gyerekkönyvkiadás a könyvszakma sikerágazata lett, legjobb íróink szívesen írnak a gyerekeknek, de mai tudásunk tükrében is különlegesen érdekes olvasmány ez az interjú Békés Pállal.

Az egyszemű villanypásztor réme
Békés Pál a gyermekkönyvek ázsió vesztéséről és a magas kultúra képviselőinek farkasvakságáról

1999. december 2.

A Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa (International Board on Books of the Young, rövidítve: IBBY) több mint két évtizede működtet magyar szekciót, amelynek tizenhét éven keresztül Janikovszky Éva volt az elnöke. A szervezet magyarországi „tagozata” adminisztratív, anyagi okokból négy éven keresztül szüneteltette ténykedését. Azután Tótfalusi István lett a vezetője, most pedig Békés Pál ül a képzeletbeli elnöki székben.

– Hogyan fogadta, hogy hivatalban kell tevékenykednie? – kérdeztem a magyarországi IBBY-vezetőt.

– Nem hivatali, hanem társadalmi jellegű munkáról van szó, ami azt jelenti, hogy minden lehetséges fórumon felmutatjuk a gyermekkönyvek fontosságát. A magyar szekció élete a gyakorlatban abból áll, hogy évente a könyvhét környékén díjakat adunk ki különböző, például prózai, költészeti, ismeretterjesztő vagy illusztráció kategóriákban, amelyek az előző évnek a legminőségibb magyar gyermekkönyveit ismerik el. Reméljük, így fel lehet hívni a figyelmet a gyermekkönyvek fontosságára és korántsem rózsás magyarországi helyzetére.

Az interjú teljes terjedelmében idekattintva olvasható

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2018/3.ÉS Páratlan oldalA Mélytengeri Mentőcsapat és a Mogorva HalA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyKarácsonyi kalandHolly elveszett varázspálcájaRőtszakáll, a koboldkalózA királylány álmamacskarácsony
Belépés