Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét folyóirat

Asztali beszélgetések - disputa kultúráról és más dolgokról

2008.06.09.

 

A beszélgetőpartnerek a társadalom, a közélet, a kultúra, a művészet és a tudomány legkülönfélébb területein tevékenykedő emberek: írókkal,költőkkel, képzőművészekkel, irodalom- és művészettörténészekkel,teológusokkal, jogászokkal, orvosokkal, természettudósokkal,előadóművészekkel folytatott dialógusokon keresztül zajlik a szellemi-kulturális hídépítés egyház és világ között.

Az Asztali beszélgetések öt dialógus szerkesztett változatát tartalmazó első kötetéhez Hankiss Elemér írt előszót. Az asztalhoz telepedő beszélgetőpartnerek a következő témákban osztották meg gondolataikat hallgatóságukkal:
Esterházy Péter író és Fabiny Tamás püspök az identitásról,
Heller Ágnes filozófus és Jutta Hausmann teológiai tanár a Genezis könyvéről,
Jelenits István piarista szerzetes és Csepregi András teológus Isten törvényének mai értelmezéséről,
Jókai Anna író és  Lengyel Anna egyházkerületi felügyelő az értelmiség küldetéséről és felelősségéről,
Vekerdy Tamás pszichológus és Réz-Nagy Zoltán lelkész a „Tiszteld atyádat és anyádat!” parancsolatról és a családról
folytattak disputát és eszmecserét.

A kötetben olvasható dialógusokhoz egy-egy harmadik beszélgetőtárs is csatlakozott: a disputák témái és gondolatmenetei művészeket ihlettek arra, hogy képzőművészeti alkotásokkal járuljanak hozzá a beszélgetések gondolatiságának többsíkú ábrázolásához és értelmezéséhez.

Harmadik beszélgetőtársak:
Deim Pál, Fehér László, FeLugossy László, Simon András és Vinczellér Imre

„Öröm olvasni ezeket a beszélgetéseket. Mert az ember néha már azt hiszi, hogy a politikai-közéleti ricsaj mögött néma az ország. És íme az ellenbizonyíték: csendben, elgondolkozva komoly emberek – írók, teológusok, lelkészek, filozófusok, pszichológusok – életünk fontos dolgairól beszélgetnek. Nem komolykodva és tudálékosan, hanem szabadjára engedve gondolataikat, játszva velük, rögtönözve, ránk záporozva meglepő kérdéseiket s válaszaikat." (Hankiss Elemér)

A kötet a Luther Kiadónál jelent meg.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés