Mélytengeri Mentőcsapat
Ben és Holly
apró királysága
Osvát Ernő
Aforizmák
A hosszú hajú
királykisasszony
Mélytengeri Mentőcsapat Ben és Holly <br> apró királysága Osvát Ernő <br> Aforizmák A hosszú hajú <br> királykisasszony
Könyvhét folyóirat

A Rajk-per titkos koronatanúja – Interjú Kati Martonnal

Mátraházi Zsuzsa - 2017.10.31.

„A szkepticizmus ma is alapkövetelmény”

„A hatvanas években szinte minden este ott ült a Zeneakadémia nagytermében egy hatvan év körüli, hórihorgas, ősz férfi, és alacsony, molett felesége; a budapesti hangverseny-látogató közönség jól ismerte őket, legalábbis látásból, mert a szerényen, feltűnés nélkül öltözködő házaspár egyébként nem közeledett senkihez.” Noel Fieldről írja ezeket a sorokat a magyar származású amerikai író, újságíró, Kati Marton, aki a Wallenberg-életrajzzal, a Kilenc magyar, aki világgá ment és megváltoztatta a világot című kötetével, valamint családja és szerelmei történetét feldolgozó regényével már bizonyította tehetségét a dokumentarista szépirodalom terén.

Legújabb könyvét fura, ellentmondásos személyiségről, egy hithű kommunista kémről írta, aki nem szólalt meg a nyilvánosság előtt, és soha nem vezetett naplót, nem hagyott hátra memoárt. Egyetlen interjú jelent meg vele, amelyet, Kati Marton szülei készítettek. Ők az 1950-es években az ABC-t tudósították Budapestről, mielőtt itthon bebörtönözték volna mindkettejüket.

Lehet, hogy köze volt szülei későbbi sorsához a Noel Fielddel készült az interjújuknak?

Ilyesmire nincs adat. Inkább úgy gondolok erre a történetre, mint a hagyatékomra. A szüleim nem voltak gazdag emberek, nem örököltem tőlük birtokot, viszont ezt az irtó érdekes és fontos históriát rám hagyományozták. Amikor a foglár a koholt vádakkal börtönbe került apámat a cellába kísérte, azt mondta neki: gratulálok, Márton, VIP-elhelyezést kap, egy amerikai ügynök, Noel Field nemrégiben ment el innen. A VIP-cella persze nem azt jelentette, hogy szép kilátás nyílt belőle, hanem azt, hogy maximális figyelőrendszerrel szerelték fel.

– Különös oka van, hogy éppen most írta meg ezt a könyvet?

– Az az oka, hogy a fanatizmus, ami miatt oly sok derék ember a sztálinizmus szolgálatába állt, ma is releváns. A vakhit most ugyanúgy veszélyt jelent, mint akkoriban. Azt szeretném, hogy a magyar és az amerikai olvasóim egyaránt megértsék: a demokrácia nagyon érzékeny, gyenge növény. Nem elég két-három-négyévente szavazni, hanem közben is muszáj figyelni, védelmezni a már megszerzett jogokat. Arra akarom felhívni a figyelmet, hogy a szkepticizmus fontos mindennapi érték. Nem szabad bedőlni a demagógoknak. Amikor egy politikus vagy egy párt azt ígéri, hogy minden problémát meg fog oldani, azonnal kezdjünk gyanakodni. Ilyenkor baj, ha naivak vagyunk, mint amilyennek ez a jóravaló Field is bizonyult. Ma másfajta fanatizmus jelent veszélyt. Neki a kommunizmus volt a vallása.

– Jóravaló embernek nevezi azt, aki tucatnyi saját „elvtársa” haláláért felelős?

– Mindenkinek el kell hinnie, hogy jóindulatú ember volt ennek a pszicho- thrillernek a főszereplője. Mert hiába dolgozom dokumentumokból, mindig regényt írok. Az ÁVO és a KGB levéltáraiból is sokat merítettem, de a legfantasztikusabb anyag a Noel levelezése, amelyet felkutattam Bostonban. Ott volt a még élő családtagoknál, akik ügyet sem vetettek rá. Nem is tudták, milyen kincs van a birtokukban. Velük is sok interjút készítettem, hogy a családi legendákra fény derüljön. Noel Fieldnek gyermeki tekintete volt, jó megjelenése, jó neveltetésben részesült. A Harvardra járt, briliáns elme hírében állt. Két év alatt végezte el azokat a tanulmányokat, amelyekhez másnak dupla ennyi időre volt szüksége. Kvéker neveltetése miatt humanisztikus eszméket vallott, valójában jót akart a világnak.

– Mitől bicsaklott meg a jelleme?

– Nagyon nem szerette, amit Amerikában látott. Tombolt a rasszizmus, és a nagy világválság után még Roosevelt alatt is rengeteg volt a munkanélküli. Moszkvában ilyen fiatal, elégedetlen értelmiségieket kerestek kémnek. Őt hamar megtalálták. és alkalmasnak is találták. Jóképű, jó kinézetű, jó modorú, jól felkészült, jól nevelt ember volt. Senki a világon nem gondolhatta, hogy egy ilyen ember el tudja árulni a saját országát. Remélem, a pszichológiai portréból, amelyet róla rajzolok, az olvasóim meg fogják érteni, hogy miként vált belőle tulajdonképp gyilkos.

– Méghozzá a saját elvtársait juttatta akasztófára.

– Sztálin dühbe gurult, amikor Tito elhagyta a Kominternt, és koncepciós pereket rendelt, amelyekben ugyebár ki vannak osztva a szerepek. Noel Fieldnek a vád koronatanújának szerepe jutott. Ki kellett mondania, hogy a fontos cseh, lengyel, kelet-német kommunisták, élükön a magyar Rajk Lászlóval mind nyugati ügynökök voltak. A vizsgálati fogságban Noel Field, a régi, megbízható szovjet ügynök, Sztálin rajongója azt vallotta, hogy amerikai kémként szervezte be ezeket az általa régóta ismert elvtársakat a CIA-be. Természetesen őt is megkínozták, bebörtönözték itt, Magyarországon, de nem tört meg. Sztálint a cellájában is megsiratta, és kiszabadulásakor ugyanolyan hithű kommunista volt, mint amikor letartóztatták.

– Hogyhogy végül Magyarországon telepedett le Noel Field?

– El akarta kerülni, hogy Amerikában felelősségre vonják. A magyar kormánytól kapott egy szép villát a Szabadsághegyen, dolgozhatott a New Hungarian Quarterlynél, hangversenyre járhatott a Zeneakadémiára, egy olyan életút után, amelyhez foghatót Hollywoodban sem tudnak kitalálni, ami még a kémregény-irodalom atyja, John le Carré fantáziáját is túlszárnyalja.

Mátraházi Zsuzsa

Kati Marton: A kém - A Rajk-per titkos amerikai koronatanúja
Corvina Kiadó, 368 oldal, 3490 Ft

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2018/4.ÉS Páratlan oldalKarácsonyi kalandA Mélytengeri Mentőcsapat és a Mogorva HalHolly elveszett varázspálcájamacskarácsonyhosszú hajúszülinapiA hanta banda
Belépés