Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
XXIII. évfolyam 4. szám

Tartalom  Pdf-letöltés

4 “Nem íróként, hanem anyukaként írtam mesekönyvet”
Farkasházi Réka családi albuma gyerekeknek és szülőknek
(Szénási Zsófia)
Régóta keresi saját hangját a most meseíróként is bemutatkozó Farkasházi Réka. Előbb színészként dolgozott, majd a széplelkű szappanoperasztár köntöséből kibújva a Tintanyúl zenekar énekeseként hódította meg az óvodások és kisiskolások szívét.

6 „A Duna a harmadik testvérem”
Interjú Kántor Péterrel
(Szepesi Dóra)
Hetvenedik születésnapjára ünnepi verseskötet jelent meg a Magvető Kiadó gondozásában, a címe Jég-öröm.

9 A porszemtől a végtelenségig
Beszélgetés Tompa Máriával
(Illényi Mária)
Tompa Mária a Szentkuthy Miklós Alapítvány kuratóriumának tagja, az író hagyatékának egyik gondozója és számos művének szerkesztője. Legutóbbi találkozásunk alkalmával Szentkuthy Miklós 25 évre zároltatott óriásnaplóinak felbontása kapcsán beszélgettünk Tompa Máriával.

11 „Ami kiszámítható a jövőből, föltérképezhető a múltból” – Géczi János
(Vermes Nikolett)
Lélektani regény, filozofikus kalandregény, spirituális elbeszélés. Amilyen árnyaltak az előbbi kifejezések, olyan sok sokoldalú Géczi János legújabb kötete: A tenyérjós. Mert „amit Isten tervezett, azt Judith végzi el.”

13 Belülről fakad
Stephen R. Covey: Valódi nagyság
(Laik Eszter)
Nehéz a sikertanácsadók sorában eligazodni: vajon melyik illeszkedik leginkább a saját életvitelünkhöz és céljainkhoz, nem mellesleg mindennapi problémáinkhoz.

14 Készülődés a karácsonyra
(Sz Zs.)
A Mi Micsoda Ovisoknak szóló sorozat egyik újdonsága az Időjárás címet viseli, mely az életkornak megfelelően magyarázza meg az időjárási jelenségeket, hasznos tanácsokkal és játékos feladatokkal kiegészítve…

15 Ismerős klasszikusok és mesék a bennünk élő félelmekről
(szénási)
A Móra Könyvkiadó Móra Plusz sorozatában jól ismert, klasszikus szerzők műveit jelentetik meg az ifjúsági irodalomból már kinőtt korosztálynak. Ezek a művek új megvilágításba helyezik a kötelező olvasmányok által bekategorizált írókat…

17„A Gömb nem más, mint egy…”
Beszélgetés Zágoni Balázzsal
(Csokonai Attila)
A Kolozsvárott született, ott élő és íróként, tanárként ott dolgozó szerzővel 2018. évi 1. számunkba készítettem interjút a Fekete fény sorozat első kötetének megjelenése alkalmából. A Gömb azóta az Év Gyerekkönyve lett Ifjúsági Könyv kategóriában. Sokan várták a folytatását, amelyet már kézbe is vehettünk.

19 Hírességek jellemrajza
Beszélgetés Radnóti Sándor fontos találkozásairól
(Mátraházi Zsuzsa)
Az előzetes ismertetés szerint novemberben boltokba kerülő új, Sose fogok memoárt írni című kötete jobbára az Élet és Irodalomban éveken át megjelent tárcáit tartalmazza, amelyekben a kulturális élet személyesen ismert hírességeinek alakját idézi föl.

21 „A fényképezőgép kivisz az életbe”
Interjú Bartis Attilával
Bartis Attila író, fotográfus legújabb könyvét naplójegyzetekből, rövid írásokból állította össze, amelyben a fotográfiához való viszonyát fejtegeti. Az eltűnt idő nyoma címmel megjelent könyv szövegei 1989-2019 között születtek.

25 Vajda János szerelmei
Pásztor Árpád: Gina és Rozamunda
(K. S. A.)
Vajda János (1827–1897) költő, író, publicista, a XIX. század második felének kiemelkedő lírikusa volt. Vele kapcsolatban két nőideált, múzsát szokás emlegetni: Ginát és Rozamundát.

27 „Nem egészen értem, hogy miért halt ki a kabaré, hiszen ma is lenne min gúnyolódni..” – Körner András
(kurczorsi)
A pesti kabaré a múlt század első felének egyik legfontosabb társadalmi jelensége volt. Talán a mai napig mozgóképszínháznak hívnánk a mozit, ha Heltai nem írja meg egy bizonyos kupléját. Körner András nélkül pedig nem született volna meg a korabeli kabarédalok egyedülálló antológiája és az azt bevezető lebilincselő tanulmány, ami mint időgép repít a múltba…

30 Olvasóvá válik-e gyermekünk?
Dr. Pompor Zoltán (alkotószerk.): Így mesélj, hogy olvasson
(Csokonai Attila)
Ebben a feltűnő, bár kissé túlzsúfolt borítójú kötetben nagyon fontos kérdések, roppant érdekes információk, és végső soron ezekből fakadó praktikus tanácsok sorakoznak tizenkét fejezetre osztva az anyagot.

30 Valami fénylik Dániában
Ida Jessen: Új idők – Bagge doktor anagrammái
(Laik Eszter)
Északi szerzőket nem csak a krimijeikért érdemes olvasni. Példa erre Ida Jessen dán írónő regénykettőse – magyarul Soós Anita kitűnő fordításában –, melyről bizton elmondható, hogy a szélvész erejével söpör végig az „északi”-ként aposztrofált irodalmi színtéren…

31 „Nem azt kell nézni, hogy mi nincs, hanem azt, ami van” – Alexander Brody
(Jolsvai Júlia)
Megtalálni Serendipityt címmel nemrégiben jelent meg Alexander Brody és Nagy József beszélgetőkötete. A címben szereplő kifejezést úgy lehetne lefordítani, hogy véletlenszerű lényeges felfedezések.

33 Egy élet a könyvszakmában
Zentai Péter László sikerekről és kudarcokról
(Varsányi Gyula)
Huszonöt évig volt a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója, ifjúkora óta „könyves”. Három éve már nyugdíjban van, most volt hetvenéves.

34 Fogva tartó menedék
Deák András Miklós - Somorjai Ádám OSB - Zinner Tibor: Menedékben
(Laik Eszter)
Mindszenty József esztergomi érsek, bíboros – Magyarország utolsó hercegprímása – alakja szimbólummá nőtt a magyar történelemben és egyháztörténetben.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:



Kiemelt

Weiss János: Immanuel Kant 300 – Az Élet és Irodalom 2024/16. számából

Az Élet és Irodalom 16. számát a kulturális cikkek rövid részleteivel ajánljuk.

KőszeghyÉlet és Irodalom AlapítványTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés