Könyvhét 2021
A Móra Kiadó
újdonságaiból
Mélytengeri Mentőcsapat
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
Osvát Ernő
Aforizmák
A Móra Kiadó <br>újdonságaiból Mélytengeri Mentőcsapat Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek... Osvát Ernő <br> Aforizmák
Kiemelt

„Malaccal és Libával lazulok” - Tóth Krisztina – Az Élet és Irodalom 2021/44. számából.

2021.11.04.

Az Élet és Irodalom 44. számát a kulturális cikkek rövid részleteivel ajánljuk.

INTERJÚ

„Malaccal és Libával lazulok” – Tóth Krisztinával a gyerekkönyveiről beszélgetett Lovász Andrea.

„Írt több rövidpróza- és verseskötet, egy regényt, drámákat, tárcákat, jelentős műfordító, kapott számtalan díjat, 16 nyelvre fordították le a műveit, társszerzője egy irodalom-tankönyvcsaládnak és a 2003-ban megjelent A londoni mackók óta a hazai gyerekirodalomnak is meghatározó szereplője.”

FEUILLETON

Demény Péter
Egyszerűen: élni Meghaltak, úgy figyelnek címmel írt esszét John Galsworthy Forsyte Sagájáról.

„A Forsyte-ok a vagyon, a tulajdon megszállottjai, s ennek vissza kellene riasztania ma, amikor valósággal megtestesülni látom, amire gyerekkorunkban, a kommunizmus antikapitalista propagandájának idején, annyira vágytunk, ma pedig annyira irtózunk: a pénz mindenekfölöttiségét. Irtózunk, noha nehéz belátni, hogy annak a provinciális propagandának igaza volt.
Másfelől mindegyik világháborút valamiképpen ez a nemzedék vagy a nemzedékeknek az a sora robbantotta ki, amelyre ma nosztalgiával pislogunk. De két arca van Karinthy Barabbásának is: az, hogy a tömeg az útonálló nevét kiáltja a Megváltóé helyett, nem teszi, vagy csak bizonyos értelemben teszi semmissé, hogy egyenként mind a názáretit kiáltják. És Galsworthy azt írja az Előszóban: „az ember – mint olyan – nem is a legrosszabb fajta teremtmény.”

KÖVETÉSI TÁVOLSÁG

Kész Orsolya
Minden, ami él című recenziója Max Porter Lanny című regényéről szól.

„Mindig vannak újabb rémtörténetek” – áll Max Porter regényének utolsó oldalán. Ahogy az angol misztikus históriákból és krimikből tudjuk, egy ilyen történet kibontakozására nem sok alkalmasabb helyszín van egy csendes kis brit falunál. A Lanny egy hiányzó gyermek története, helyszíne egy békés, idilli angol falu egy órányi vonatútra Londontól, ahol a vörös téglás borostyánnal borított sorházakat csak egy templom és egy kocsma szakítja meg, és ahol látszólag a legmegrázóbb esemény egy gyepszegélyen parkoló autó.”

ÉS-KVARTETT

Baráth Katalin Afázia című regényéről.

Károlyi Csaba Bárány Tiborral, Gács Annával és Puskás Pannival beszélgetett 2021. október 27-én – Zoomon. A felvételt meg lehet nézni jövő héttől a Youtube-on, az Írók Boltja csatornáján. Legközelebb egy hónap múlva, november 24-én szerdán Papp-Zakor Ilka Majd ha fagy című regényéről lesz szó.

VERS

A versrovatban ezen a héten Jenei Gyula, Peer Krisztián és Szijj Ferenc versei kaptak helyet.
E helyen Szijj Ferenc Ritka események című ciklusának egyik darabját idézzük:

Fenn a fán

Felküldtek a fára, hogy nézzem meg,
jön-e a vándorcirkusz. Nézem, nem jön,
és már mennék is le, mert van egy kis tériszonyom,
de látom, hogy elvették a létrát, és elmentek,
nincs itt senki. Akkor lehet, hogy közben megszomjaztak,
bementek a kocsmába, és majd csak akkor jönnek ki,
ha egy régebbi történetről újra eszükbe jutok.

PRÓZA

Balázs Attila, Fehér Csenge
és Méhes Károly prózája.
Tárcatár: Selyem Zsuzsa.

Részlet Balázs Attila Kisasszonyfán termett széphistória (Könnyed irodalomtörténet több lépésben) című írásából:

„Tudnivaló, hogy Kisasszonyfa egy apró, a szomszédságával főleg földutakkal összekötött település a magyarországi Baranyában, a Dél-Dunántúlon, rakás vakondtúrás békés társaságában. Tavalyelőtt mindössze száznyolcvankilenc lelket számlált, amikor a helység közjegyzője címeres-okleveles dr. Balázs János volt. Persze, lehetett ez másképp is azokban a réges-régi időkben, amikor dr. Balázs János még fel sem tűnt, még távoli ideaként sem, porszemként a láthatáron, hogy megállapíthassa a szomorú tényállást a szerényke létszámmal kapcsolatban. Mindenesetre Kisasszonyfa mindig kevés lelket számlált, azonban akadtak közöttük olyanok, akik valóságos szellemi óriásokká nőttek ki magukat. Vagy ha nem is éppen gigászivá, de jelentős intellektuális magasságokat értek el, így a többihez képest ott röpködhettek az elérhetetlen gondolati régiókban. Jó példának okáért egy apa és a kedves fia, jelesül a két Istvánffy: Pál és Miklós. Mindkettejüket a lúdtoll repítette valóságos szárnyakként, csak az egyiket szépírói, a másikat történészi. Róluk szól ez a műfajilag nehezen meghatározható, visszatekintő történet. – Azért is érdekesek ők számunkra, mert ha összeadjuk kettejüket, összerázzuk mintegy, majd a szemünk előtt tartva újfent jól megvizsgáljuk, akkor abban a csodás spiritus liquidusban felismerhetjük a mi munkánk lényegét is.”

ZENE

Végső Zoltán Gilberto Gil koncertjéről írt kritikát. 

„Gilberto pedig hatalmas! Ha nagyon akarjuk, észrevehetjük, hogy kicsit fátyolosodik a hangja, az ereje azonban három szám után megjön, az öt-hat évtizeddel ezelőtti magasságok pedig még bőven megvannak. Miután élőben hallhattam a rendkívül színes gitárjátékát a szárnyaló énekkel együtt, a magam részéről már nyugodtam mondom, hogy akár meg is lehet halni.” 

FILM

Báron György Krasznahorkai Balázs Hasadék című filmjét értékelte.

„A Hasadék nem olyan hibátlan, kiforrott mű, mint a nemzetközi részvétellel megtámogatott két másik debütáns munka. Ugyanakkor rendkívül ígéretes alkotói bemutatkozást, amely nem hagy kétséget Krasznahorkai erős tehetsége felől.” 

Mindez és még sok jó írás olvasható az eheti Élet és Irodalomban.
Az ÉS elérhető online is: www.es.hu

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2021/4ÉS Páratlan oldalKőszeghyA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó leszmacskarácsonyEMMIPKÜ
Belépés