Könyvhét 2021
A Móra Kiadó
újdonságaiból
Mélytengeri Mentőcsapat
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
Osvát Ernő
Aforizmák
A Móra Kiadó <br>újdonságaiból Mélytengeri Mentőcsapat Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek... Osvát Ernő <br> Aforizmák
Kiemelt

Interjú Pálinkás Józseffel

2008.11.25.

A lelket edzi az irodalom
Beszélgetés Pálinkás Józseffel, az MTA elnökével


Szimbolikus jelentőségű, hogy a hazánkban széles körben ismert személyiségekkel az olvasásról folytatott beszélgetéseket a Magyar Tudományos Akadémián kezdem. A díszlépcsőn fölfelé ballagva van idő elgondolkodni, hogy gróf Széchenyi István a magyar nyelv érdekében szorgalmazta az Akadémia megalapítását. Az intézmény kezdetben is sikerrel pártfogolta az irodalmat, színjátszást, gyűjttette a népköltészetet, színműveket íratott, megalapozta a hazai tudományos könyvkiadást.
Mára – noha a Nyelvi és Irodalmi Osztály az első az MTA tizenegy osztálya közül, s még két másik képviseli a humán diszciplínákat – többségbe kerültek a természettudományok. Az MTA fizikus elnöke, Pálinkás József a közel kétszáz esztendő utolsó hat évtizedében történt hangsúlyeltolódással kezdi a beszélgetést:

– Kétségtelen, hogy hajdanán a filozófia sokkal nagyobb szerepet töltött be a mindennapi életben, mint ma, összehasonlítva, mondjuk, az akkor még alig létező biológiával. Ahogy kitágult a tudományok köre, úgy csökkent a társadalom- és bölcsészeti tudományok relatív súlya. De az akadémia tagjai, bármi legyen is a szakterületük, köztudottan jártasak mind az irodalomban, mind a történelemben.

Az interjú teljes terjedelmében ide kattintva olvasható

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2021/4ÉS Páratlan oldalKőszeghyA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó leszmacskarácsony
Belépés