Móra Kiadó
újdonságai
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
Ben és Holly
apró királysága
Csibi
tűzoltó lesz
Móra Kiadó <br> újdonságai Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek... Ben és Holly <br> apró királysága Csibi<br>tűzoltó lesz
Kiemelt

Az olvasás kulturális, szociális, egészségügyi és gazdasági, tehát nemzeti ügy – Heti KÖNYVHÉT

2020.02.20.

KÖNYVHÉT – könyves újság neten és papíron

Párhuzamos valóságok – Ali Smith Hogy lehetnél mindkettő című regényéről
Adott két történet - ez viszonylag egyszerű állítás, és ahogy ezeket a szavakat leírom, mindenkinek pontos elképzelése van arról, mit is jelentenek. Felsejlik előttünk egy cselekmény, mely egyik pontból kijelölhetően a másikba tart, fő és mellékszereplők; minden, ami egy klasszikus narratíva kelléke. Ezt mind azonnal el is felejthetjük, ugyanis Ali Smith regényét, a Hogy lehetnél mindkettőt nem lehet ilyen szemmel nézni. Bráder Edina recenziója. Könyvhét online

Eberhard Straub: Az élő város
Rengeteg prognózis támasztja alá, hogy nagyjából harminc év múlva az emberiség mintegy kétharmada városokban él majd. A szám annak fényében válik döbbenetessé, ha belegondolunk, hogy a városi élet milyen hosszú ideig számított luxusnak és kiváltságnak. Laik Eszter recenziója. Könyvhét, 2018/4. szám

Esterházy-örökség – Esterházy Péter idén 70 éves lenne, 70 videóval emlékezik a Magvető
Esterházy Péter április 14-én lenne hetvenéves. A Magvető Kiadó az évforduló alkalmából hetven videóval szeretne emlékezni rá: szerzőik és a kiadó munkatársai olyan általuk választott szövegrészleteket olvasnak fel, melyek személyesen sokat jelentenek számukra.

Ösztöndíjas írók alkotásait mutatja be a Fiatal Írók Szövetsége
A Móricz Zsigmond Irodalmi Alkotói Ösztöndíj kuratóriuma 2019 áprilisában 13 fiatal írót részesített támogatásban, akiknek műveiből ad válogatást a pénteken kezdődő Móricz-esteken a Fiatal Írók Szövetsége Budapesten - olvasható a szervezet közleményében.

Bemutatták a vizsolyi biblia hasonmás kiadását
Bemutatták a vizsolyi biblia hasonmás kiadását kedden a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vizsolyban a helyi református gyülekezet által szervezett Bibliaünnepen.

100 év - erdélyi magyar képzőművészet címmel jelent meg album Romániában
Száz év erdélyi magyar képzőművészetéről jelent meg album Romániában, amely több mint félezer oldalon foglalja össze az 1919-2018 közötti időszakban alkotó erdélyi magyar művészek munkáit.

Madách Imre Irodalmi és Színjátszó Napok Balassagyarmaton
Tizenhárom előadást mutatnak be Balassagyarmaton a Madách Imre Irodalmi és Színjátszó Napokon péntektől vasárnapig; az amatőr színházi mozgalom seregszemléjét 37. alkalommal rendezik meg a Nógrád megyei városban.

2020. február 19-én vesznek búcsút Makkai Ádámtól
Gyászistentisztelet keretében szerdán vesznek búcsút Makkai Ádám Kossuth nagydíjas költőtől, nyelvésztől, műfordítótól, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) néhai tagjától Budapesten, a Fasori református templomban - közölte az MMA kedden az MTI-vel.

Programok a Petőfi Irodalmi Múzeumban a magyar széppróza napján
Sokszínű gálaműsorral ünnepli a magyar széppróza napját a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM), a Petőfi Irodalmi Ügynökség és a Magyar Írószövetség kedden Budapesten - közölték a szervezők az MTI-vel.

Országút címmel új kulturális lap indult
Országút címmel új kulturális lap indult a Magyar Szemle Alapítvány kiadásában, Falusi Márton főszerkesztésével.

László Noémi és Vahram Martiroszjan kapja a Balassi Bálint-emlékkardot
László Noémi költő és Vahram Martiroszjan örmény műfordító veheti át a huszonnegyedik alkalommal odaítélt Balassi Bálint-emlékkardot pénteken Budapesten, a Központi Papnevelő Intézet dísztermében.

Tandori Dezső halálának első évfordulóján Tandori-sorozatot indított a Tiszatájonline
Tandori Dezső halálának első évfordulóján a költő, író, műfordító eddig nem olvasható, látható alkotásaiból indított Napi Tandori címmel sorozatot a művész kiadója, a Tiszatáj folyóirat és a Tiszatájonline szerkesztősége - tájékoztatta a lap csütörtökön az MTI-t.

„Az esszét választottam” - Szilágyi Júlia – Az Élet és Irodalom 2020/08. számából
„Az esszét választottam” – Szilágyi Júliával beszélget Demény Péter – Perecz László Filozófus identitások címmel írt esszét Somló Bódogról és gróf Révay Józsefről. – Csehy Zoltán Odüsszeuszi kalandtúra című kritikája Ritoók Zsigmond Homéros Magyarországon című kötetéről. – Gábor György A múlt jövendőmondói című recenziója Komoróczy Géza Történelem a próféták kezében című, a Bibliáról szóló kötetéről. – A szám versrovatában Izsó Zita és Orcsik Roland versei olvashatók.  – Balássy Fanni, Csabai László, Tamás Zsuzsa és Tóth Gábor Ákos prózája. Tárcatár: Szív Ernő. – Grecsó Krisztián a  Kr Film Channelről és a TikTok  Youtube-videókról írt.  – Molnár Zsófia a Dollár Papa Gyermekei Lady Chatterley szeretője, valamint a Manna és a Másik Oldal  Mit tennél, ha ma meghalnék című előadásáról írt – Mindez és még sok jó írás olvasható az eheti Élet és Irodalomban.

Az archívum kincseiből:
Az olvasás kulturális, szociális, egészségügyi és gazdasági, tehát nemzeti ügy – Beszélgetés Nagy Attilával
A virológus esete a pestissel – Beszélgetés György Péterrel
Könyvek szárnyán – Beszélgetés Halász Margittal
Otthonülő kószáló – Kocsmai beszélgetés Bächer Ivánnal
Nem a kritikus személye a fontos – beszélgetés Szakolczay Lajossal

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2020/1 címlapÉS Páratlan oldalKőszeghyKarácsonyi kalandA Mélytengeri Mentőcsapat és a Mogorva HalHolly elveszett varázspálcájamacskarácsonyhosszú hajúszülinapiA hanta banda
Belépés