Mélytengeri Mentőcsapat
Ben és Holly
apró királysága
Osvát Ernő
Aforizmák
Csibi
tűzoltó lesz
Mélytengeri Mentőcsapat Ben és Holly <br> apró királysága Osvát Ernő <br> Aforizmák Csibi<br>tűzoltó lesz
Kiemelt

Az Olvasás Éjszakája, Bajtársak és ellenségek, A halottember, Libri és Kalligram – Heti KÖNYVHÉT

2017.09.13.

Az Olvasás Éjszakája – 2017. szeptember 16. a teljes program
Az Olvasás Éjszakája szeptember 16-án kora este veszi kezdetét, és hajnalig várják könyves kalandok a kalandvágyó olvasókat Budapesten és az ország több városában. A teljes program idekattintva tekinthető meg.

Az Olvasás ÉjszakájaHogy az öreganyja teliprüszkölt ananászkonzervét neki! – Lackfi János állatos meséiről
Lackfi János, a nagy mesemondó Dombontúli mesék című sorozatában a mesék szereplőit a napjainkat körülvevő valóságoshoz hasonló, mégis varázslatos mesei világban – egy lakóparkban – helyezi el, ahova mindenfelől érkeznek az állatok, ez a sokféleség és sokszínűség határozza meg a mesék hangulatát. Lackfi Jánossal Szénási Zsófia beszélgetett, és a nagy mesemondóval az Örkény Könyvesboltban találkozhatnak kicsik és nagyok Az Olvasás Éjszakáján. Könyvhét online

 

Az Olvasás Éjszakája – Félkövér – beszélgetés Dombóvári Istvánnal
„Elmesélem fogyókúráimat és a többi harcomat az életben, talán ebből ti is erőt meríthettek a mindennapi küzdelmeitekhez.” – írja Félkövér című könyvében a népszerű humorista. Dombóvári Istvánnal – akivel az olvasók Pécsen személyesen is találkozhatnak Az Olvasás Éjszakáján – Szepesi Dóra beszélgetett. Könyvhét online

 

Az Olvasás Éjszakája – Képzőművész könyvkiadó – Sok portré Kocsis András Sándortól és egy róla
Kocsis András Sándornak három szobra áll köztéren: Rodolfóé, a történész, kritikus, publicista Fejtő Ferencé és a műfordító-szerkesztő Ördögh Szilveszter. Alkotójukkal – akinek kiállítása a Cultiris Galériában Az Olvasás Éjszakáján késő este is megtekinthető – Mátraházi Zsuzsa beszélgetett. Könyvhét online

 

Az Olvasás Éjszakája – Kincsem, a csodakanca igaz története – beszélgetés Szélesi Sándorral
Egy különleges szerelem és egy legyőzhetetlen ló históriája elevenedik meg az 1800-as évek végén játszódó történelmi regény lapjain. Szélesi Sándorral Szepesi Dóra beszélgetett. A szerzővel Debrecenben, Az Olvasás Éjszakáján találkozhatnak olvasói. Könyvhét online

 

 

Az Olvasás Éjszakája – Párhuzamos szerelmek bűntudat nélkül – beszélgetés Szurovecz Kittivel
Szurovecz Kitti új könyve azokról és azokhoz szól, akiknek egynél több szerelmük van. A való életben és az irodalomban sem ismeretlen ez az alaphelyzet, de eddig még nem közelítették meg ezt a témát úgy, ahogyan A sokszívű című fiktív történetében ezt a szerző tette. A interjút a szerzővel Illényi Mária készítette, Könyvhét online – Szurovecz Kittivel Az Olvasás Éjszakáján, a könyv bemutatóján találkozhatnak.

Bajtársak és ellenségek, romok és emlékművek
Ady Endre 1915. szeptember 15-én a Világ című lapban közölt egy cikket ezzel a címmel: Rippl-Rónai háborús kiállítása. Egy szó nem sok, annyit sem ír arról, hogy mit is lát(hat)ott ott a világháború második esztendejében. Amúgy adysan lezsenizi, Bródy Sándornál szebb férfiúnak nevezi tisztelt barátját, akivel ma együtt állnak bronzba öntve Kaposvár főterének a közelében, jó félórányi gyalogjárásra a festő Róma-hegyi egykori villájától és műtermétől. Hogy megfejthessük, mire is utal Ady („Hogy ilyen embert s éppen drága Franciaországunkban összeverdesett a háború? – sors.”) és hol és mit állított ki Rippl-Rónai, azt szerencsénkre megtudhatjuk Ludmann Mihály Művészek a háborúban 1914‒1918 című könyvéből.  Csokonai Attila nagyrecenziója. Könyvhét online

 

Vitay Georgina egyenruhája felpróbálható – interaktív Abigél-kiállítás Szabó Magda emlékére
Szabó Magda születésének 100. és halálnak 10. évfordulója alkalmából interaktív Abigél kiállítás nyílik kedden a budapesti Rádió- és Televíziótörténeti Kiállítóhelyen, ahol a látogatók beülhetnek Torma Gedeon igazgató irodájába vagy Vitay Georgina egyenruháját is felpróbálhatják.
Herpai András muzeológus, a kiállítás rendezője az MTI-nek elmondta, hogy a bemutatóval a kiállítóhely az írónőnek az egykori Magyar Televízióhoz (MTV) kötődő munkássága előtt kíván tisztelegni.

Háy János A halottember című művét ítélte az évad legjobb magyar drámájának a Színházi Dramaturgok Céhe
Háy János A halottember című műve nyerte el az évad legjobb magyar drámájának járó díjat, amelyet a Színházi Dramaturgok Céhe ítél oda évente.
A szervezet MTI-hez kedden eljuttatott közleményében felidézik, hogy a Színházi Dramaturgok Céhe 1998 óta nyújtja át az évad legjobb drámája díját, amelyet az idén a tagság szavazatai alapján nyert el Háy János A halottember című drámája.
Az elismerést a magyar dráma napján, szeptember 21-én, a Színikritikusok Díja gálaestjének keretében, a Budapest Bábszínházban adja át Szokolai Brigitta, a dramaturg céh elnökségének tagja.

Kálnay Adél kapta a Salvatore Quasimodo költőverseny fődíját
Kálnay Adél kapta Ami marad című verséért az idei Salvatore Quasimodo nemzetközi költőverseny fődíját, a különdíjat pedig Zsávolya Zoltánnak ítélték oda John Keats Rómába indul című művéért. Idén kétszáz pályázó négyszáz verssel nevezett a versenyre.
Cserép László, a Salvatore Quasimodo Alapítvány titkára szombaton az MTI-nek elmondta, hogy a 25. alkalommal megrendezett nemzetközi költőversenyen a zsűri Tolnai Ottónak életműdíjat adományozott, Nádasdy Ádám pedig nemzetközi életműdíjat vehetett át. 

A Libri kisebbségi tulajdonos lett a Kalligram Kiadóban
A Libri Kiadói Csoport szakmai befektetőként kisebbségi tulajdont szerzett a Kalligram Kiadóban - közölte Büchler András, a Libri Kiadói Csoport kommunikációs vezetője pénteken az MTI-vel.
A Libri Kiadói Csoport elsősorban a kereskedelmi és marketing szakterületeken fogja támogatni a Kalligram Kiadót - olvasható a közleményben.
A Kalligram Kiadó megtartja profilját: a kortárs és klasszikus magyar irodalom, a kultúra- és társadalomtudományok, a közép-európai és szlovákiai, valamint határon túli irodalom kiadója marad.

A londoni bukmékerek szerint George Saunders regénye a legesélyesebb a Man Booker-díjra
Meglepetéseket tartogatott a rangos Man Booker-díj szerdán közzétett szűkített listája, favoritnak tartott szerzők nem kerültek fel, helyettük három elsőregényes írót is beválogatott a zsűri.
Az 50 ezer fonttal (17 millió forinttal) járó elismerésre esélyes három elsőregényes az amerikai George Saunders Lincoln in the Bardo című regényével, a szintén amerikai Emily Fridlund (History of Wolves) és a brit Fiona Mozley (Elmet).

Tamási Áront, Dsida Jenőt és Márai Sándor feleségét is megidézi a Várkert Bazár irodalmi sorozata
Két nagy erdélyi mestert, Tamási Áront és Dzsida Jenőt, valamint Márai Sándor felesége, Lola alakját is megidézi a Várkert Bazár irodalmi sorozatának őszi programja - közölték a szervezők az MTI-vel.
A 120 éve Farkaslakán született Kossuth-díjas íróra, Tamási Áronra és a 110 éve, Szatmárnémetiben született Dsida Jenő erdélyi magyar költőre szeptember 14-én emlékeznek irodalmi esttel, amelynek vendége Sipos Lajos, Láng Gusztáv és Fűzfa Balázs irodalomtörténészek és Basilides Alíz, Tamási Áron volt felesége lesz, a szerzők műveit Mátyássy Bence színművész tolmácsolja a közönségne

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:A Könyvhét 2018/1. számaÉlet és Irodalom AlapítványA Mélytengeri Mentőcsapat és a Mogorva HalA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyKarácsonyi kalandHolly elveszett varázspálcájaRőtszakáll, a koboldkalózA királylány álmamacskarácsony
Belépés