Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
Kicsi Csacsi
és a születésnapi ajándék
A hosszú hajú
királykisasszony
A hanta banda -
Őskori kaland
Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek... Kicsi Csacsi <br> és a születésnapi ajándék A hosszú hajú <br> királykisasszony A hanta banda -<br>Őskori kaland
Kiemelt

A legenda nem mesebeszéd – Heti KÖNYVHÉT

2019.03.21.

KÖNYVHÉT – könyves újság neten és papíron

Egy kamasznak ne hazudjunk – Beszélgetés Pacskovszky Zsolttal
Pacskovszky Zsolt író, műfordító újabb ifjúsági regénnyel jelentkezett a Móra Könyvkiadónál. Tudnunk kell róla, hogy itt jelennek meg a Rigler Ilonával közösen írt Lélekdoki sorozat darabjai. Valamint számos sikeres gyerekkönyvet és ifjúsági regényt fordított franciából (Ágrólszakadt Tóbiás, Vango, Szavazz rám!). Pacskovszky Zsolttal beszélgetett Csokonai Attila. Könyvhét, 2017/4. szám

Magay Tamás: Bibliai eredetű kifejezések, közmondások, bölcsességek magyarul és angolul
A mai Európa szellemisége jelentős részben a zsidó–keresztény hagyományon, a Biblián nyugszik. Olykor még a művelt olvasó is elcsodálkozik azon, hogy egy-egy általa is ismert, használt szólás megtalálható a Bibliában. K. S. A. recenziója. Könyvhét, 2017/3. szám

Írók kitüntetése nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából Kossuth-díjjal és Széchenyi-díjjal
Aki gondolkodik, kérdez, alkot, az műveivel, munkájával népét, nemzetét szolgálja - jelentette ki Áder János köztársasági elnök a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából elmondott beszédében pénteken az Országházban, mielőtt átadta a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, valamint a Magyar Érdemrendeket.

43 kiadó 154 könyvéből választott ki a 140 fős szakmai bizottság tizet – egy lesz a Libri irodalmi közönségdíjasa
Március 25-től lehet szavazni a Libri irodalmi közönségdíj jelöltjeire - közölte a Libri Könyvkereskedelmi Kft. szerdán az MTI-vel.

Irodalmi estet rendeznek Márai Sándor emlékére a Várkert Bazárban
A harminc évvel ezelőtt elhunyt Márai Sándort, a XX. századi magyar irodalom egyik legjelentősebb íróját idézik meg kedden a Várkert Bazár irodalmi estjén. Az igazi című esten a szerelmes Máraival, az érzelmek, az emberi kapcsolatok szerzőjével foglalkoznak, aki maga is 63 évig élt házasságban szerelmével, Matzner Lolával - hangzott el az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

Opten: újra emelkedésnek indult a könyvkiadás árbevétele
Tovább csökkent a könyvkiadók száma, bevételük azonban növekedésnek indult 2017-ben az Opten Kft. adatai alapján. A céginformációs szolgáltató hétfői közleménye szerint az ágazat 2016-ban 44 milliárd forint árbevételt ért el, a tavalyelőtti majdnem 49 milliárd forint viszont már több mint 900 millió forinttal múlja felül a 2015. évit.

Együttműködés a Magyar és a Szlovák Írószövetség között
A kétoldalú együttműködés számos formájában állapodtak meg hétfőn Budapesten a Magyar és a Szlovák Írószövetség vezetői.

Kétezer fő alatti településeknek hirdetett közművelődési pályázatot az NKA
Kétezer fő alatti magyarországi kistelepülések értékmentő-értékteremtő közösségeinek létrehozására, valamint közművelődési szakmai tevékenységek megvalósítására hirdetett pályázatot a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégiuma.

Kortárs zenei kísérettel mutatták be Párizsban a holokausztot előrevetítő 1924-es osztrák némafilmet
Olga Neuwirth osztrák zeneszerző zenei kíséretével mutatták be Párizsban az osztrák filmtörténet egyik legjelentősebb alkotását, Hans Karl Breslauernek a holokausztot előrevetítő Nagyváros zsidók nélkül című 1924-es némafilmjét.

Hamvas Béla emlékét idézik meg 2019. március 22., 23-án, Balatonfüreden
Hamvas Béla író és kortársa, Weöres Sándor költő emlékét idézik fel Balatonfüreden jövő pénteken és szombaton. A Hamvas-napokon egyebek mellett kötetbemutatóval, borkóstolóval várják az érdeklődőket - tájékoztatta az MTI-t a rendezvény szervezője.

Szálinger Balázs képviseli Magyarországot a költészet világnapján Rómában
Szálinger Balázs József Attila-díjas költő képviseli Magyarországot A költészet világnapja című rendezvényen március 21-én Rómában - közölte a Római Magyar Akadémia az MTI-vel.

Vörös Csillagok - Kiállítás a szocialista revükről az OSZK-ban
A Rákosi-korszak szórakoztatóipara és a szocialista revük világát idézi meg az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Vörös Csillagok címmel március 20-tól látható kamaratárlata.

Erőszakmentes üvöltés - Molnár Péter – Az Élet és Irodalom 2019/12. számából
Az Erőszakmentes üvöltés című interjúban Molnár Péterrel Krupp József beszélgetett. – Szajbély Mihály Jenseits Freud und Nietzsche címmel, Az Anyagyilkosság és Csáth alcímmel írt esszét. – Darida Veronika Egy kereszt lehetősége című recenziója Esterházy Péter és Nádler István Hét utolsó szó című kötetéről szól. – Csehy Zoltán Az antikvitás eleven pulzusa című kritikája Szilágyi János György Örvények fölé épülő harmónia című posztumusz kötetéről szól – A versrovatban Simon Bettina és Térey János versei olvashatók. – Köves Gábor, Spiró György és Zalán Tibor prózája. Tárcatár: Mán-Várhegyi Réka. – Mindez és még sok jó írás olvasható az eheti Élet és Irodalomban.

Az archívum kincseiből:
Sombor-Schweinitzer József alakulata térképezte fel a magyar háborús bűnösöket – Beszélgetés Kovács Tamással
A demokratikus ellenzék megítélése politikai kérdés – Kőszeg Ferenc visszaemlékezései
Régi mesemondók örököse – Interjú Elek Tibor irodalomtörténésszel
Novellába zárt regény – Szilágyi István születésnapi meglepetése
A legenda nem mesebeszéd – Beszélgetés szentekről, boldogokról Diós Istvánnal

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:A Könyvhét 2019/4. számaÉS Páratlan oldalKőszeghyKarácsonyi kalandA Mélytengeri Mentőcsapat és a Mogorva HalHolly elveszett varázspálcájamacskarácsonyhosszú hajúszülinapiA hanta banda
Belépés