Könyvhét 2021
A Móra Kiadó
újdonságaiból
Mélytengeri Mentőcsapat
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
Osvát Ernő
Aforizmák
A Móra Kiadó <br>újdonságaiból Mélytengeri Mentőcsapat Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek... Osvát Ernő <br> Aforizmák
Kiemelt

A Könyvhét júliusi száma

2009.06.26.

Jó napot kívánok!A Könyvhetet ajánlva, e helyen már többször emlegettem föl ars poeticánkat: „könyvekről beszélünk”. Könyvekről beszélünk, úgy ahogyan az olvasó kedvenc könyvesboltjában kedvenc boltosával beszélget, vagy – közelítsünk a másik oldalról is –, ahogyan a könyvkereskedő kedvenc törzsvásárlójával beszélget könyvekről. Eddig sikeresen eljutottam korábban is, azaz ars poeticánk értelmezéséül leírtam már ezt is. Most azonban kifejtem illusztratív, demonstratív, konstruktív és induktív módon is. (A hátizsákomban hordom az idegen szavak szótárát – v. ö. Birs, in. Spiró.)
Előtte azonban – kérem Olvasóinkat – nézzenek el nekem egy kis személyes életrajzi kitérőt. Könyvessé az Állami Könyvterjesztő Vállalat 63. sz. antikváriumában lettem 1977-ben, ahol 1986-ig voltam eladó. (Itt megemlékezem Mező Józsefről, aki az antikvárium vezetője volt, és akitől sokat tanultam.) „Boltos” emlékeim, reflexeim ebből az időből származnak, és ezt amiatt érzem fontosnak jelezni, mert ugyan azóta is a könyvszakmában dolgozom, de a vásárlókkal könyvesbolti körülmények között már nem találkozom, így aztán nem tudom, hogy ami akkor jellemző volt, az ma is sajátja-e a vevő-eladó kapcsolatnak.
Szóval, egyebek mellett, Mező Józseftől azt is tanultam, hogy amikor a vevő(jelölt) belép a boltba, szép hangosan, kristálytisztán, jól artikulálva és helyes intonációval azt kell mondani: „Jó napot kívánok”. (Ám ez mellékszál, emiatt ennek bogozgatását nem folytatom..)
Normál körülmények között a Vásárlóval beszédbe elegyedtünk, és kiderült, hogy például a sci-fik között böngészne. Miután megtudtuk, mi érdekli őt, már könnyű dolgunk volt, mert voltak ajánlataink. (Mindig voltak ajánlataink. Most a Könyvhét júliusi számát, azaz magunkat ajánljuk neki.)
- A sci-fi irodalom művei közül – ha a műfaji határokat tágan értelmezzük – most többet is tudok ajánlani, itt van mindjárt a Jega Jade, különleges kötet, első díjat nyert a Kossuth Kiadó pályázatán, és nem éppen hagyományos módon született meg, ahogy ezt megtudhatjuk a szerzőpárossal, Székelyhidi Zsolttal és Zöllner Marcellal készített interjúból. Aztán van itt még két kötet, a Lienoomi herceg és A 26-szor klónozott Nordy Fox kalandjai. Ha mélyebben is érdekli a téma, ajánlom figyelmébe a Németh Attilával készített interjút, aki a Galaktika történetéről és az SF könyvpiaci helyzetének alakulásáról beszél, kiderül belőle, hogy mi lehet az SF műfaj néhány évtizeden belüli sikerének, majd látszólagos hanyatlásának, visszaszorulásának és újbóli sikerének a magyarázata.
Érinti ezt a kérdést az S. Sárdi Margittal készített interjú is, de a vele készített beszélgetés fontosabbik tanulsága, hogy milyen állomásokon keresztül zajlik a sci-finek az irodalomtudományon belüli emancipációja.
A témához tartozik a Galántai Zoltánnal készített beszélgetés is, ez közel visz egy, a sci-fi műfajában is alkotó szerző gondolkodásmódjához, és nem mellesleg információhoz juttat a sci-fi szerzők által is gyakran feldolgozott kedvelt témáról, a földönkívüli értelem kutatásáról.
Ha az irodalomtörténeti vonatkozások is érdeklik, ne hagyja ki Kiss Endre kötetét, aki persze nem az SF műfajelméleti kérdéseinek a vizsgálatát tűzte ki céljául legújabb művében, de kötetének egyik tanulmányában Déry Tibor G. A. úr X-ben című regényét, mint negatív utópiát elemzi, és ez a közelítésmód a magas irodalom és a populáris irodalom összefüggéseire is rámutat.
Egy újdonságot is tudok ajánlani, mostanában jelent meg Spiró György Feleségverseny című regénye, bizonyos szempontból ez is beleillik az SF iránt érdeklődők olvasmányainak sorába, szatirikus regény, az antiutópia jellemzőivel, folytatja azt a magyar irodalmi hagyományt, amit Jókai kezdett A jövő század regényével.
Ha már a kortárs irodalomnál tartunk, figyelmébe ajánlom Kukorelly Endre Ezer és 3 című regényét az örök témáról, férfi és nő viszonyáról, vagy Báthori Csaba Egy kutya naplója című lírai prózakötetét, vagy Mikó Csaba A tükörváros titka című ifjúsági regényét, ami izgalmasan vegyíti a mesei, a fantasztikus és utópikus elemeket… Ugye nem is olyan könnyű választani ennyi jó könyv közül?…
- Hát igen… Na, ezt a Budapest-térképet kérem… Köszönöm, viszontlátásra…
(A Szerk.)

Tartalom

KÖNYVKIADÓK ÉS KÖNYVKERESKEDŐK AJÁNLATA

X. úr a KH-ban


326. oldal
Regényeim hősnői kemény nők
Beszélgetés Julia Navarróval

„Regényeim hősnői kemény nők, akiknek fel kellett venniük a harcot az élettel, és meg kellett küzdeniük mindenért, amit elértek, sokszor fel kellett adniuk érte személyiségük egy részét, de cserébe maguk irányíthatják az életüket.”
(Cserháti Éva – Bakucz Dóra)
Julia Navarro: Ártatlanok vére
Julia Navarro: Agyagbiblia

329. oldal

PANORÁMA
Dörnyei Kálmán: A 26-szor klónozott Nordy Fox kalandjai
Kiss Endre: A huszadik század befejezetlen mondatai
Sz. Nagy Csaba: József Attila és az istenek
A bicziklizés tekervényes múltja
Pecsuk Ottó: Pál és a rómaiak

331. oldal
KÖNYVBÖLCSŐ
Tarján Tamás
Haza; otthon; ország

Kertész Imre: Európa nyomasztó öröksége
Szilágyi István: Bolygó tüzek
Szabó Magda: Örömhozó, bánatrontó332. oldal
Megjelent könyvek 2009. május 15. – június 18.
A forgalomba került könyvek válogatott listája a Könyvtárellátó adatbázisa alapján. A teljes lista és a művek további adatai a Könyvtárellátó honlapján (www.kello.hu) tekinthetők meg.

336. oldal
LAPMARGÓ
Murányi Gábor
Az Olvasó könyve

„A szokásos forgatókönyv ez: tárcsázok. Szerbusz, András, szükségem lenne egy kis segítségre…, Hát ha tudok…, de erről, sajnos, szinte semmit, viszont, ha felhívod, ő ennek a legnagyobb tudora, hát, utánanézhetek én is, de hát azokat, amiket találnék, Te már úgy is tudod, de azért valamit megnézek, mert eszembe jutott, csak hát nem vagyok benne biztos, de ha találok valamit, majd hívlak, vagy Te hívsz inkább… egy óra múlva?”
Az Olvasó. Írások Lakatos András tiszteletére. (Szerkesztette Fogarassy Miklós, tisztelgőtársai: Réz Pál, Boka László, Kenedi János, Kőszeg Ferenc, Szilágyi Sándor, Nóvé Béla, Dalos György, Kukorelly Endre, Bertók László, Spiró György, Fodor Géza, Várady Szabolcs, Radnóti Sándor, Vajda Kornél, Kis János, Csűrös Miklós, Tamás Attila, Tímár Árpád, Wilheim András, Gyurgyák János, Tokaji Nagy Erzsébet.).


338. oldal
GYERMEK, IFJÚSÁGI
Pöttyös, vörös pöttyös és szép könyvek
(Cs. A.)
Gray, Claudia: Evernight. Örökéj
Greubner, Björn - Gorgas, Martina: Futball
Kästner, Erich: Május 35.
Kiss Benedek: Füttyel, fénnyel
Lackfi János – Vörös István: Apám kakasa
London, Jack: A maják kincse
Pennypacker, Sara: Klementin
Raden, Matthias: Vadállatok
Szabó Judit, G.: Kristályszív akció
Wilson, Jacqueline: Mi lesz a csókkal?


340. oldal
„Gyönyör, hogy leszoksz a gyönyörről.”
Beszélgetés Báthori Csabával

„A részletekben törekszem a teljességre, de nem célom, hogy akár egy állati szemléletnek is horizontálisan teljes metszetét nyújtsam. Írás közben kissé elbújok, oldalt, rejtekből figyelek, s ha már elkezdtem a mesét, megpróbálok a dolgok végére járni.”
(Szepesi Dóra)
Báthori Csaba: Egy kutya naplója

 

 

 

342. oldal
A kamatyadóval kezdődött minden
Találkozás egy kalandorral
Spiró György új kötetéről

„Ha nem óvna a rossz folyamatoktól az író, akkor vagy felületes volna az ábrázolása, vagy nem lenne felelős ember. Féltésből írom a műveimet. Féltem mindazokat, akiknek magyar az anyanyelvük; közülük kerülnek ki az olvasóim.”
(Mátraházi Zsuzsa)
Spiró György: Feleségverseny

 

 

 

344. oldal
1000+3 avagy a nőkben rejlő szív
Beszélgetés Kukorelly Endrével

„Amúgy sincs más útja bármi megismerésének, mint saját magunkon keresztül. Az érdekel, hogy miként alakulnak ezek a viszonyok, és miért épp úgy, ahogy, ezt akarom teljességgel lefedni; egyszer s mindenkorra megoldani.”
(Maczkay Zsaklin)
Kukorelly Endre: Ezer és 3 avagy a nőkben rejlő szív

 

 

 

SF ÉS KÖRNYÉKE

346. oldal
„A legszélesebb merítését próbáljuk bemutatni a sci-finek”
Beszélgetés Németh Attilával

(Jolsvai Júlia)

 

 

 

 

348. oldal
Szörnyek nanotechnológiával, a strandon
Beszélgetés Galántai Zoltánnal

„Én itt a Pénzügyek Tanszéken nem science fiction írással keresem a kenyerem, hanem gazdaságtörténettel foglalkozom, melyet – lévén társadalomtudomány – hasonló szabályok irányítanak, mint a jövőkutatást.”
(Jolsvai Júlia)

 

 

 

349. oldal
A sci-fi nem álarcos irodalom többé
Társadalomrajz helyett a kaland kerül előtérbe
Beszélgetés S. Sárdi Margittal

(Szénási Zsófia)

 

 

 

 

350. oldal
Szerencselánya egy idegen világban
Székelyhidi Zsolt és Zöllner Marcell első díjat nyertek a Jega Jade-del

(Szénási Zsófia)
Székelyhidi Zsolt: Jega Jade. Háborúban született. Zöllner Marcell rajzaival

351. oldal
Ambróziádok nyomában
Balla Zs. L. Amarante: Lienoomi herceg
(Sz. Zs.)
Ilyen a 21. századi nő?
M. Flóra Ágnes: Örvény
(szezs)

352. oldal
Az örök gyerek félelme és szabadsága
Beszélgetés Mikó Csabával két műnemről
(Illényi Mária)
Mikó Csaba: A tükörváros titka

 

 

 

 

354. oldal
KÖNYVES KÖRKÉP
Nyári körutazás a könyvespolctól indulva
Vakáció lévén egy kis világjáró kedvcsináló: az Ünnepi Könyvhét táján megjelent újdonságokban lapozva érdemes átengedni magunkat akár egy könyv ihlette utazás tervezgetésének.
Ézsiás Erzsébet: Az én Toszkánám
Bächer Iván: Kocsmazaj
Anthony Bourdain: Francia bisztrókonyha
Jankovics Éva: Lédererné, mi van a kosárban?
Evelyn Waugh: Utolsó látogatás
Kertin Gier: Férfiak és egyéb katasztrófák

(Laik Eszter)

356. oldal
Rosszfiúból szuperhős
(Pompor Zoltán)

 

 

 

 

357. oldal
Antikvárium
Közelmúltbeli tudományos fikciók
(Csokonai Attila)

358. oldal
KÖNYVIPAR
Nyári adószámítás 2009
(Dr. Bódis Béla)

360. oldal
Kertész Ákos
Mit tudunk magunkról? (1.)


362. oldal
Sikerlista

364. oldal
EMBERBEN KÖNYV
Megelevenedik a kalandregény
Persányi Miklós úti beszámolói
„Ha bekötött szemmel elvinnének bármelyik állatkertbe és ott pár percig szemlélődhetnék, megmondanám, mennyi az adott ország egy főre jutó GDP-je. Ezek az intézmények tükrei a társadalomnak.”
(Mátraházi Zsuzsa)

 

 

366. oldal
Ha eljönnek a bábosok
Beszélgetés Csányi Vilmossal

(Hegedűs Eszter)
Csányi Vilmos: A Bábosok

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2021/4ÉS Páratlan oldalKőszeghyA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó leszmacskarácsonyEMMIPKÜ
Belépés