Móra Kiadó
újdonságai
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
Ben és Holly
apró királysága
Csibi
tűzoltó lesz
Móra Kiadó <br> újdonságai Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek... Ben és Holly <br> apró királysága Csibi<br>tűzoltó lesz
In memoriam Domokos Mátyás
Szellemi összeszikrázás
Beszélgetés Sebestyén Ilonával


Sebestyén Ilona a Nap Kiadó ügyvezető igazgatója, ez a kiadó jelentette meg az In memoriam sorozatában Domokos Mátyás író-szerkesztőről a Leltárhiány alcímű könyvet az idei ünnepi könyvhétre, s ennek oka volt…

A Nap Kiadó 16 éve művelődéstörténeti, irodalmi értékű műveket ad ki. Éppen ezért sem véletlen, hogy az In memoriam sorozat kötetei oktatási segédanyagként jelennek meg az oktatási minisztérium támogatásával. Amikor a kiadót alapította, mik voltak a főbb célkitűzései?
1993-ban alapítottam a kiadót. Magyar–történelem szakot végeztem az ELTE-n, elsősorban a nyelvészet érdekelt. Ami leginkább jellemzi a Nap Kiadót mind a mai napig, az az irodalomtörténet, az esszék (In memoriam és Magyar esszék sorozat) és a szótárak, történelmi alapművek, néprajzi munkák (Reprint sorozat). Mindemellett a kortársak közül Kossuth-díjas és József Attila-díjas alkotók műveit: Csoóri Sándorét, Ágh Istvánét, Görömbei Andrásét, Lukács Sándorét, Kodolányi Gyuláét, Papp Zoltánét adjuk ki.
Mennyire viszontagságos a mai világban egy ilyen nívós kiadó fenntartása?
Nagyon sok munkával jár. Bár az idén, a gazdasági válság közepette, több könyvünket vásárolták meg, mint tavaly, igaz ugyan, hogy pénzünk azért még sincsen, mert a kereskedők jó része nagyon késedelmesen teljesíti a fizetéseket.
Mennyiben elégedett a terjesztési tapasztalatokkal?
Sajnos a nagyobb könyvterjesztők ballasztnak tekintik a komolyabb könyveket, mert nem rohanják meg értük a vásárlók rögtön a boltokat, mert nem pörögnek-forognak gyorsan, hanem tartani kell a polcokon. Egy biztos, ha én magam elmegyek árusítani, például a Könyvfesztiválon vagy a Könyvhéten, akkor a munkatársaimmal egy-két pici standon 3-4 nap alatt többet forgalmazunk, mint az összes nagykereskedő együtt egy hónap alatt.
És mindezért a „gyenge” szolgáltatásért elég nagy részt kérnek a könyv árából; az egyik kereskedőlánc például 50%-nál is nagyobb árrést próbál meg kicsikarni!
Gondolkodott már azon, hogy saját könyvesboltot működtessen a kiadó?
Az egy másik szakma. Tervezgettem, de nincs erőm hozzá. A vevők megtalálnak a Budafoki úti irodámban is…
A Leltárhiány az In memoriam sorozat utolsó kötete, mi az oka a búcsúnak?
Nekem Domokos Mátyás a férjem volt, a házasságunk tulajdonképpen az In memoriam sorozattal született meg, az egész olyan, mint egy mesebeli történet. Ő összeállított egy Nemes Nagy Ágnes-kötetet, amit először az Osirisnak ajánlott fel. Ők nem vállalták, ezek után keresett meg engem. Szívesen elvállaltam a kötetet, de csak azzal a feltétellel, ha ez egy sorozat első darabja lesz, In memoriam címmel és ő lesz a szerkesztője. Ebből születtek meg a további könyvek, majd a kapcsolatunk és a házasságunk is.
A dolog érdekessége, hogy a halála után a hagyatékában találtam meg 1980-as keltezéssel ennek a sorozatnak a tervét! Soha nem mondta el nekem, hogy ezt a sorozatot ő már kitalálta. Én is kitaláltam ugyanezt, csak 1995-ben, és ez a két "gondolat" valami olyan szellemi összeszikrázás volt, hogy innentől fogva mi örökre egy pár voltunk.
Ez a sorozat az Ő kánonja. Bár először nagyobb merítést tervezett, szerepelt Nadányi Zoltán, Galgóczi Erzsébet, Berda József, hogy különböző karaktereket mondjak, különböző időkből, a 20. századon belül. Olyan erős volt akkoriban a magyar irodalom, hogy tulajdonképpen ez a sorozat befejezhetetlen lett volna, így kénytelen volt meghúzni a határt. Az a 66 kötet, ami eddig megjelent, az Domokos Mátyás listája, tulajdonképpen Ő fejezte be, nem én. Halála után már csak azok a kötetek jelentek meg, amelyekre korábban szerződtünk. Pl. idén Juhász Gyuláról, Hamvas Béláról, tavaly Márai Sándorról. Az övét én raktam hozzá befejezésül.
A Leltárhiány cím sok mindenre utalhat.
A sorozat címadó szokása az volt, hogy a leghíresebb írások címét adtuk, vagy annak valamilyen játékos változatát. De a híres műcím minden esetben csak az alcím, mert a cím az, hogy In memoriam X. Y. Ebben az esetben azért Leltárhiány az alcím, mert ez Domokos Mátyás egyik legtöbbet emlegetett műve, ez váltotta ki a legnagyobb visszhangot politikai és irodalmi oldalról egyaránt.
Az irodalmi életet ismerők, a XX. századi magyar irodalomtörténetet nyomon követők, az írókat rendszeresen olvasók tudják, mit hagyott ránk Domokos Mátyás. Milyen rendezőelv alapján állt össze ebből a rendkívül jelentős szellemi hagyatékból a könyv?
Az In memoriam sorozat az életút és pályakép bemutatása, az író életében keletkező recepció (dokumentumok, levelek stb.) felvonultatásával. A legszerencsésebb dolog a művek megjelenésének sorrendjében haladni. (Így még egy kalandos életregény is kirajzolódik sok esetben!!) Matyi elképzelése szerint a művekkel együtt íródik egy irodalomtörténet. Amíg a művek megszületnek, azalatt az íróval is történnek irodalmi és magánéleti események, melyek őt visszafogják, felsebzik, vagy szárnyakat adnak. Tehát „íródik” egy virtuális irodalomtörténet; olyan monográfiák ezek, melyet 100-an írnak.
Ennél a kötetnél is a műveit raktam sorba, és a művei köré épülő recepciót válogattam ki. Nagyon termékeny író volt, és a róla szóló anyag is terjedelmes, így a bőség zavarában voltam. A legnagyobb dilemmám az volt, mit hagyjak ki. Lator László és Réz Pál sokat segítettek ebben. Egy szerkesztői vitánk volt azonban: ők azt szerették volna, hogy minél több írás legyen benne Tőle, én azonban azt gondoltam, hogy a könyv aránya (és a sorozat koncepciója) nem viseli el, hogy a szerzőtől legyen több írás. Később ebben igazat is adtak nekem.
Terjedelmi korlátok miatt több nagyon fontos írás kimaradt a kötetből, tervezi, hogy valami másféle válogatási elv alapján újabb kötet jelenhetne meg Domokos Mátyás hagyatékából?
Jelenleg nem tervezek semmit. Egyszer majd a lektori jelentéseit érdemes volna kiadni, ezeket a Szépirodalmi Könyvkiadónál írta majd fél évszázad alatt, hatalmas terjedelmű anyag, szinte maga a magyar irodalom. A levelezését is jó volna megjelentetni, sajnos ezek jórészt a címzettek birtokában vannak, ha nekem elküldenék a másolatokat, szívesen összegyűjteném őket az utókornak.
Illényi Mária

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*: