Könyvhét 2021
A Móra Kiadó
öszi újdonságaiból
Mélytengeri Mentőcsapat
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
Osvát Ernő
Aforizmák
A Móra Kiadó <br>öszi újdonságaiból Mélytengeri Mentőcsapat Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek... Osvát Ernő <br> Aforizmák
Könyvhét folyóirat

Az Olvasás Éjszakájáról Kocsis András Sándor

Szénási Zsófia - 2013.08.05.

Amikor nem alszol… vesd bele magad az Olvasás Éjszakájába

Fiatalos lendületet, trendi dizájnt, zenét és életérzést, valamint mindezek mögött értékes tartalmakat ígér az első Olvasás Éjszakájának neten megtekinthető reklámja, melynek arca Grecsó Krisztián író és Krizsó Szilvia újságíró. Szeptember 13-án, délután 5-től éjfélig, a Supka Géza Alapítvány szervezésében, három fő-, és számos kisebb helyszínen rendezik meg az Olvasás Éjszakáját. A három fő helyszín, a Károly körúti Alexandra, a Rákóczi úti Libri Könyvpalota, valamint a Líra Fókusz Könyváruháza több tucatnyi programmal várja az érdeklődőket. A több mint félszáz, kortárs fellépő között lesznek olyan népszerű írók-költők, mint Berg Judit, Szécsi Noémi , Lackfi János, Térey János, Háy János, Grecsó Krisztián, Egressy Zoltán, Dolák-Saly Róbert, Csányi Vilmos Dragomán György, drMáriás, Fehér Béla,  a két Závada, Lovas Nagy Anna, Müller Péter, Nagy Bandó András vagy a könnyedebb műfajokban publikáló Stahl Judit, Fejős Éva  és Fábián Janka. Lesz slam poetry, gasztrokulturális lecsóparty, könyvkötészeti bemutató és videoperformansz. A populáris hangvételű „könyves buli”, melyre a szervezők világító karkötőket készíttettek ’Én még olvasok, és te?’ -  felirattal, a fiatalabb nemzedékeket is szeretné becsalni a könyvpalotákba.  A rendezvény létrehozásának hátteréről Kocsis András Sándort, az MKKE elnökét kérdeztem.

- Szimbolikusnak is tekinthető, hogy Kocsis András Sándor egy olyan rendezvényt nyit meg a Károly körúti Alexandrában szeptember 13-án, amely a teljes könyvszakma összefogásának köszönhetően jött létre.

- Második alkalommal lépünk a nyilvánosság elé, mint Supka Géza Alapítvány. A könyvkiadók összefogva a társszervezetekkel, így a lapkiadók, nyomdászok és könyvtárosok egyesületeivel együtt igyekeznek népszerűsíteni az olvasást. Tavasszal 'Te is olvasol, ugye?' címmel szerveztünk akciót a középiskolások körében. Grecsó Krisztián novellájának elemzésére országosan több mint kétszáz pályamű érkezett, ennek a díjátadója a Könyvfesztiválon volt. De ez lesz az első, igazán nagyszabású rendezvényünk.  Közhely, hogy az írott-olvasott termékek piaci forgalma az utóbbi években visszaesett, persze nem csak Magyarországon. Európa több országában különböző megmozdulásokra kerül sor, amivel népszerűsíteni kívánják az olvasását és a könyveket. Márciusban a londoni könyvvásáron jártam, és ott találkoztam az ún.  „Books are my bag” (azaz a könyv, ami mindig velem van, vagy a táskámban van) elnevezésű mozgalom promóciójával, amit szintén szeptemberben indítanak útjára, de már akkor reklámozták.  Elsősorban az angol kereskedők finanszírozzák a programot, de állami segítség is áll mögötte.  Az európai országokban a különböző könyves egyesülések nagyon komoly lépéseket tesznek a megroppant könyvpiac újbóli beindítására. Egészen különleges dolgokat találnak ki: például a könyvesbolt előtt ingyen lehet parkolni, a bevásárló központokban kedvezményes bérleti díjakért működhetnek a könyvesboltok, és még sorolhatnám.  Németországban például erőteljesen támogatja az állam a könyves programokat. Sajnos, ez nálunk nem mondható el, filléreket kaptunk csupán a rendezvényre.  Példaértékű viszont a könyvszakmai összefogás, mind a kiadók, mind a kereskedők és terjesztők kiveszik a részüket a rendezvény szervezéséből. A Supka Géza Alapítványban a könyves szakma számos képviselője tag, kereskedők és kiadó egyaránt, és olyan rendezvényekben gondolkodnak, amelyek egyértelműen kirajzolják a kiadók és a kereskedők közös érdekeit. Olyan könyvesboltok, kiadó jelentkezését is várjuk tehát, akik esetleg nem tagjai az Alapítványnak vagy a Magyar Könyvkiadó és Könyvterjesztők Egyesülésének.

- Miért éppen szeptember 13-án lesz az Olvasás Éjszakája?

- Tavasszal komoly marketinggel működik a Nemzetközi Könyvfesztivál, nyár elején erőteljes háttérrel indul az Ünnepi Könyvhét, majd év végén a Karácsonyi Könyvvásár következik. Régen, még a rendszerváltás előtt, kora ősszel számos könyves akció volt az iskolaszezon beindulásakor: általános-, középiskolai- és felsőoktatási tankönyvvásár, kötelező irodalmak vására, mezőgazdasági könyvhónap. A kétezres években ezek teljesen eltűntek. Ezt az űrt próbáljuk meg betölteni az Olvasás Éjszakájával, amivel remélem, hagyományt teremtünk.  Két fiatal, az izlandi multiinstrumentális zenész, Ólafur Arnald nemzetközi klippályázatát is elnyerő Bedzsula Ádám és Kocsis Erik elkészített egy jópofa, fiatalos, promóciós filmet három percben, amit a neten, a facebookon terjesztünk, és ezúton is kérek mindenkit, hogy adja tovább.  Működik már a www.olvasasejszakaja.hu honlap is.

- Csak Budapesten lesznek programok, vagy vidéken is terveznek valami megmozdulást a Múzeumok Éjszakája rendezvényeihez hasonlóan?

- Első lépésként Budapest lesz a központ, a fent említett helyszínekkel, de a Supka Géza Alapítvány részéről a szervezők, Lafferton Kálmán és Szabó Tibor Benjámin vidéki helyszíneket is próbálnak bevonni.  A három könyvesházon kívül több, kisebb budapesti helyszín lesz még: az Alexandra már jelezte, hogy másik két könyvesboltjában is rendezne programokat, a Nyugati téri áruházban egész este Vámos Miklós fog moderálni például. Mint a Kossuth Kiadó vezetője jelzem, hogy mi is rendezünk esti programot az Örkény könyvesboltban: Gerendás Péter új könyvéhez kapcsolódóan könyvbemutató és koncert lesz, sikerszerzőnk, Varga Gábor egészséges sütiket mutat be, Für Anikó és Rátóti Zoltán Weöres-verseket olvas fel a centenárium tiszteletére.  Közben, persze, vásárolni is lehet.

- Úgy látom, az írók-költők nem csak a szokásos felolvasóestre és beszélgetésre készülnek, hanem extrém programokkal is készülnek. A szünetekben videoperformansz megy, Cserna–Szabó András, Dragomán György, Fehér Béla és Darida Benedek gasztrokulturális lecsópartit tart, lesz illusztrátor improvizációs verseny.

-  Egészen különleges dolgokkal készülnek az alkotók: Varró Dani pókerezni fog a jelenlévőkkel, Poós Zoltán régi tárgyakról tart bemutatót, Temesi Ferenc sakkozni fog, Kovács Noémi krimiíró hullakereső játékot szervez, Závada Pál és Grecsó Krisztián énekel, illetve gitározik, Egressy Zoltán dobol.  Az éjszaka közepén Kiss Judit Ágnes, Szalai Vivien, Lovas Nagy Anna, Tóth Krisztina, Garaczi László, Nagy Ildikó Noémi, Pion István, Simon Márton, Sirokai Mátyás például erotikus szövegeikből fognak felolvasni. A videoperformanszokat két, fiatal írókat tömörítő szervezet, a FISZ és a JAK készíti. Ezek a videók egy-egy, az utóbbi időben megjelent, fiatal alkotó által jegyzett könyvre hívják fel a figyelmet. Nemcsak az olvasás fontosságára akarjuk felhívni a figyelmet, hanem egy kis örömet próbálunk csempészni az emberek szívébe. A felszabadult öröm és együttlét ma nagyon hiányzik.

- Németországban létezik egy úgynevezett olvasási közalapítvány, ami jelentős állami támogatással szervez kortárs írói programokat.

- A Márai program egyik pillére lett volna a Magyar Olvasási Közalapítvány létrehozása, de végül ez nem valósult meg. Miközben az állam irgalmatlan mennyiségű adót von el a könyvszakmából, a teljes könyvszakmai támogatás nem éri el a 800 millió forintot évente, Márai programmal együtt. Ez döbbenetesen alacsony, gondoljunk csak arra, mennyibe kerül egy stadionépítés, vagy útépítés. A kultúrának és az oktatásnak efféle diszkvalifikációját nagyon rövid távú gondolkodásnak tartom, amelynek a negatív következményei hosszú távon jelentkeznek majd. A könyvszakma nagyságrendekkel többet befizet adóban, áfában, mint amennyit visszakap. A magyar könyvszakma teljes mértékben piackonform, mégis úgy tűnik, hogy csak könyöradományokat kapunk. A Márai program is ezt mutatja, melynek három pilléréből csak egyet indítottak be, azt is csak őrlángon. Egymilliárdos költségvetése előbb 400 millióra, majd idén 200 millióra apadt.  Ráadásul itt nem a szó szoros értelmében vett állami támogatásról volt szó, hiszen a kiadóktól a már megjelent termékeket vette meg a támogatással az állam a könyvtárak részére. Nekik volt ez igazán támogatás. Az Olvasási Közalapítvány valamiféle alternatívája lett tehát a Supka Géza Alapítvány és az általa szervezett programok. Ez a mostani, nagyon alacsony költségvetésű programsorozat, hiszen támogatást gyakorlatilag nem kaptunk rá, viszont egy olyan kezdeményezés, amely akár mozgalommá válhat és tradíciót teremthet. Megmutathatja, hogy olvasás egyáltalán nem poros és unalmas dolog.
Szénási Zsófia

Az Olvasás Éjszakáján, szeptember 13-án 18.55 órakor az Alexandra Könyvesházban (1075 Budapest, Károly körút 3/C) Kocsis András Sándor, az MKKE elnöke nyitja meg a fesztivált.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*: