Könyvhét 2021
Nem kötelező,
szívből ajánlott
könyvek
Mélytengeri Mentőcsapat
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
Osvát Ernő
Aforizmák
Nem kötelező,<br>szívből ajánlott<br> könyvek Mélytengeri Mentőcsapat Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek... Osvát Ernő <br> Aforizmák
Könyv

Marijke Huisman: Mata Hari

Kurcz Orsi - 2015.02.10.

Mata Hari – Mert a legenda élt

Boldog békeidők emlékfoszlányai, kétszázötven oldalnyi választható nosztalgia, és egy megfejtetlen krimi kulisszatitkai - dióhéjban erről szól ez a mítosz, ami most egy holland írónő tollából könyvvé formálódott.

Talán nem is kell jobb vagy éppen bőségesebb ajánló a fenti pár mondatnál Marijke Huisman frissen megjelent könyvéhez, mely egyben a régi jó szokáshoz híven oktató tanulmány, más részről pedig talán akár mesének is mondható – Mata Hari pedig benne újra él. A szerző szerint ugyanis Mata Hari, maga a nagykönyvbe illő örök rejtély, a legendás femme fatale nem tűnt el nyomtalanul. Történelmi hagyománya, élete ma is fontos. Mata Hari velünk él, az emlékezetünkben, s a képzeletünkben, a filmvásznon, és a könyvekben. Ezrek próbálták feldolgozni és megfejteni a titokzatos holland asszony legendáját. Íme, egy újabb jelentkező.

„Mata Hari azt jelenti, a »Hajnal Szeme«. Ezt a nevet választotta Margaretha Geertruida Zelle, amikor másodszor indult szerencsét próbálni Párizsba.” Szól a kiadói fülszöveg a vékony könyv hátulján, s már ugranak is az ujjaink, hogy minél hamarabb fellapozhassuk a szokatlan életrajzot. Mata Hari ezer arcát ugyanis igazi kihívás annak rendje és módja szerint összerakni, életrajzzá formálni, amolyan tankönyves módon. De talán nem is kell. A holland írónő mégis eljátszik a gondolattal, hogy esetleg beleláthat a lassan már 100 éve halott, egykori bártáncosnő – és ki tudja még mi minden más, kém, veszedelmes csábító – izgalmas múltjába. Intrikák és árulás övezte igazi vérbeli krimiként vonultatja fel előttünk egy – talán – ártatlan asszony sorsának főbb pontjait, a titokzatos jávai hercegnő minden megpróbáltatás és kritika ellenére is színpompás életét. A valósághű ábrázolás pedig, szétzilálva a tanulmány és a száraz tankönyvek fogalmának a határait, izgalmas és élő életrajzzá alakul. Így valóságos történelmi kavalkáddá növi ki magát Marijke Huisman könyve, újra felbolygatva az egykori rejtély, Mata Hari világát, annak minden kérdőjelével együtt.

„Nem ismerte a fiatal lány ártatlanságát, a háziasszony hűségét, az anya önfeláldozását, a barátnő becsületességét, a szerető gyöngédségét. Táncosnőnek adta ki magát… de nem volt az… Nem volt egyéb, mint egy kalandornő, egy társasági nő, és egy kém.” – hangzott a franciák egykori ítélete a kémnőnek vélt asszony fölött. Pedig ő lehet, egyszerűen csak más volt. Vagy mégsem?

A szerző éppen ezért jól teszi, hogy minden vád, kémkedés és kivégzés, azaz a realitás ellenére nyitva hagyja az ajtót. Mind a fantáziánknak, mind pedig a mesére vágyóknak szabad teret enged a híres hölgy megítélésében. A különleges „történelemkönyv” így mondhatni, minden igényt kielégít, hiszen mindenki úgy olvashatja és értelmezheti, még a felsorakoztatott tényeket is, ahogy neki jól esik: annak minden rémálmával, valóságával vagy éppen szépségével együtt.

Fekete-fehér képek, titokzatos mosoly, jellegzetes gyöngysorok, - ezek maradtak csupán tényként. És egy név, ezer rejtéllyel mögötte. Ez a könyv pedig útmutató a rejtély megoldásának kísérletéhez.
Kurcz Orsi
A fotón Mata Hari, 1906 – forrás: Wikipédia

Marijke Huisman: Mata Hari
Typotex Kiadó, 260 oldal, 2800 Ft

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Kiemelt

Őszi Könyvhét – hármat egy csapásra

Ha „negyedik hullám” nem szól közbe, a fesztiváli szezonra időzítve október 13-án megjelenő Könyvhetet három nagy könyves fesztivál leendő közönsége is lapozgathatja.

A Könyvhét 2021/2. számának címlapjaÉS Páratlan oldalKőszeghyA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó leszmacskarácsony
Belépés