Könyvhét <br> 2021
Móra Kiadó
újdonságai
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
Livi meséi
Csibi
tűzoltó lesz
Móra Kiadó <br> újdonságai Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek... Livi meséi Csibi<br>tűzoltó lesz
Könyv

Bächer Iván: Zsál

Jolsvai Júlia - 2014.05.12.

Kórrajz két dimenzióban

Becsapós kötet ez. Elkezdjük olvasni, hát nem lesz jobb kedvünk tőle, inkább rossz. Megpróbáljuk letenni. De valahogy mégsem tudunk tőle szabadulni. Magába szippant és elvarázsol.

Pedig meglehetősen komor képet vázol, kezdi a magyarországi politikai helyzettel, az acsarkodással, folytatja a régi bűneinkkel, majd áttér a szerző betegségeire – sírni lenne kedvünk a végén.

Ám olyan eleganciával ír, olyan magától értetődő kulturális háttértudást vázol fel, mögötte sziklaszilárd értékrenddel – hogy mindez átüt a komor sorokon. Olvasás közben még nevetni is tudunk olykor. (Azért tegyük hozzá, mindez nem lepi meg a régi Bächer-olvasókat, talán csak a kötet hangulata.)

Már maga a cím is megadja az alaphangot: Zsál (vagyis lengyelül żal) más nyelven kifejezhetetlen érzemény, szomorúság, vágyódás, beletörődés, panasz és harag van egyszerre benne. Ebben a légkörben kerülnek bemutatásra a legkülönfélébb témák: komolyzenei elemzés Chopin mazurkáiról, a magyarországi viszonyok meglehetősen biztos kézzel felvázolt, így aztán épp eléggé elkeserítő rajza. Megörökítésre kerültek Bächer kószálásai is, értsd ez alatt, amikor többnyire lakóhelye környékén, de a város, sőt az ország messzibb vidékein is barangol – ezeknek a sétáknak állít emléket a Kószáló című fejezetben. A témái változatosak, az írás apróját adhatja egy találkozás, melyről a szerző többet gondol, mint az ismerőse, akivel találkozott, vagy az, ha korábbi kötetének példányait pillantja meg egy antikvárium bejárata előtt az esőben ázva. Az Arcok című fejezet főként már eltávozottaknak állít emléket, meleg hangú portrékat rajzolva róluk.

Végül következik a kötet legkomorabb része, mely a címet viseli. Nem csak magánéleti látleletre bukkanhatunk benne, szó esik a manapság oly aktuális trafikos problémakörről, vagy hogy hogyan írjunk harminchatodszor karácsonyi témájú cikket. A kötet legerősebb írása az utolsó, melyben a még élő íróért eljönnek a hullaszállítók. Szintén megrázó élmény a Búcsúpohár című rész, melyben a szerző búcsút mond az alkoholnak, és kénytelen közelebbről megismerkedni a magyarországi kórházi viszonyokkal.

Jolsvai Júlia

Bächer Iván: Zsál, Ab Ovo Kiadó, 3250 Ft

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Kiemelt

Egy könyvkiadó egy nyomtatott könyves újságban – jól érzi magát

Mert a helyén van, otthonosan. Könyvek között egy életen át. Sorsunk a könyv. Tesszük a dolgunkat, készítjük neten és papíron megjelenő könyves újságunkat, a Könyvhetet. Az olvasóinknak, együttműködve könyvkiadókkal, könyvkereskedőkkel.

Könyvhét 2020/4. szám címlapjaÉlet és Irodalom AlapítványKőszeghyA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó leszmacskarácsonyMMA
Belépés