Móra Kiadó
újdonságai
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
Ben és Holly
apró királysága
Csibi
tűzoltó lesz
Móra Kiadó <br> újdonságai Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek... Ben és Holly <br> apró királysága Csibi<br>tűzoltó lesz
Könyv

Erős Ferenc: Szágundelli csodái

2012.10.03.

Kicsoda Szágundelli?

„…általában rejtőzködő típus vagyok, az olvasó elől is bujkálok, nem árulom el neki, mi az, ami tényleg velem történt, és mi az, ami félig fikció vagy tán egészen az. Találja ki ő maga” – szólítja meg közönségét a szerző, az ismert pszichológus és analitikus. Ez változóan nehéz feladat. Amikor például Nagyezsda Konsztantyinovna Krupszkaja „Az a büdös kurva!” felkiáltásra ragadtatja magát Inessa Armandra utalva, mert Lenin könyvtárában megtalálja Freud szexualitáselméletének 1911-es orosz kiadását, sűrű oldalszéli jegyzetekkel és vastag aláhúzásokkal – minden bizonnyal fikció, hiszen sem szerzőnk nem hallhatta a keresetlen kifakadást, sem hiteles dokesetről. Ám Erős Ferenc ezen írásának (a kötet esetleírások és –tanulmányok, avagy dokumentumnovellák gyűjteménye), mely a szintén jellemző Ez a Harz lesz a végső címmel a pszichoanalízis hét atyamesterének soha meg nem esett Harz-hegységbeli túráját beszéli el, olyan erős (bocsánat e visszaélésért) a hangulata, mintha a forradalmárfeleség mellett állnánk, minden szereplő minden szava a tanú(ság) hitelével szól. A magyar irodalomban manapság divat a gyerekkor, az akkori élmények fölhasználása, ez a gyűjtemény is erre az alapra épít – amikor egy másik írásban a kiskamasz főhős az NDK-beli cserenyaraláson a helyben megismert keletnémet baráttal arról álmodozik, hogy komppal átpotyautaznak a szemben szinte látszó Dániába, mert ott „meztelen nők napoznak a parton”, egészen biztosan valódi gyerekkori emlék. Szágundelli pedig ennek a gyerekkornak a védőszelleme, melyet a felnőtt, sőt az érett korú elbeszélő személyiség nem hajlandó, és lelki egészsége birtokában nem is kényszerül megtagadni.

Szágundelli sugdossa a szakszervezeti üdülő házirendjét („csendespihenő alatt tilos hangosan beszélni, gitározni és hegyek-völgyek között zakatolni – ugye teccenek érteni, mire gondolok”) főhősünk fülébe, amint épp Perennát, csínyjei hű társát, sőt inspirálóját bámulja: „öleld már meg”. A varázsló – ismerjük ezt számos más meséből – nem föltétlen jótét lélek: „Odamentem Perennához, és mindenki szeme láttára szájon csókoltam. Kaptam tőle egy hatalmas pofont. De legalább mindannyian elértük a vonatot”.
Ismerős több korszak -- a világháború(k) előttiek inkább olvasmányainkból, de a helyszínek jó része is. Nagyon hasonló dolgok történtek velünk, szüleinkkel, barátainkkal. Ami lenyűgöző, egyúttal végig a kötetben fönntartja a furcsa, de kellemes lebegést a valóban történtek és a költött határán: elképesztő számú ismert, méltán híres személyiség szerepel (felsorolást megkísérelni sem lehet; a föntebb említett Lenin családi háromszöge és a Harz-hegységi túrán mászó Freud, Ferenczi, Ernest Jones, Otto Rank és a többiek után föllép Che Guevara (gyerekkori asztmáját magyar analitikus kezelte, lévén lelki traumás eredetű) és a két Castro (Fidel, Raúl), Charles Bogardy, Truffaut asszisztense a Négyszáz csapásban, Koszorú Klári, Honthy Hanna egyetlen primadonna-vetélytársa…és még sokan mások, ahogyan a színlapok írniszokták. De őket mind Erős Ferenc beszélteti – tehát azt mondják, amit ő akar. Pesti zsidó humort „használnak”, nagyon önironikusat és fanyart.
Szágundelli javára föltétlen írnunk kell még valamit: ő – a neve – menti meg a szerző édesanyját és barátnőjét az egyáltalán nem képzeletbeli haláltól a koncentrációs táborban. Eldöntheti mindenki, akar-e hinni benne…
P. Zs.

Erős Ferenc: Szágundelli csodái
Jószöveg Műhely Kiadó, 182 oldal, 2490 Ft

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2020/1 címlapÉS Páratlan oldal
Belépés