Kicsi Csacsi
és a születésnapi ajándék
Babák magyar
népi viseletben
A hosszú hajú
királykisasszony
A hanta banda -
Őskori kaland
Kicsi Csacsi <br> és a születésnapi ajándék Babák magyar <br> népi viseletben A hosszú hajú <br> királykisasszony A hanta banda -<br>Őskori kaland
Könyvhét.hu online

A lehetséges valóságok tárháza Tóth Krisztina új könyvében

2011.05.23.

Új kötettel jelentkezik Tóth Krisztina: az író, költő, műfordító Pixel című munkája csütörtökön kerül a boltokba.
A Pixel alapvetően novellákat tartalmaz, de ezek regényfejezetekké olvadva egy nagyobb struktúrába illeszkednek - mondta a szerző az MTI-nek. Hozzátette: a Magvető Kiadó által gondozott 168 oldalas kötet mozaikszerű szerkezete akkor vetődött fel benne, amikor az egyik napilapnak tárcákat kezdett írni.
"Rájöttem, hogy ha történeteim különálló szövegek maradnak, kisebb az erejük. Viszont mögöttük felsejlett egy sokkal nagyobb struktúra, egy hálószerű szerkezet. A szövegtest alkotja a struktúrát, a fejezetcímeket adó testrészek pedig az építőelemek" - mondta Tóth Krisztina, megjegyezve, hogy a szereplők át-átjárnak egyik szövegből a másikba.
Mint kifejtette, némelyik történetet "találta", mások vele történtek meg, de legtöbbjük az írói fantázia szüleménye. "A cigány fiú alakján például nagyon sokat gondolkoztam, végül apró részletekből raktam össze. Éppúgy, mint azt a fiút, akit végül megöl" - mondta.
A történetek gyökerei a múltba nyúlnak, az idősíkok és a helyszínek állandóan váltakoznak. Tóth Krisztina szerint azért volt szüksége egy erős elbeszélőre, mert így akarta eltávolítani a történeteket.
"A könyv tulajdonképpen a lehetséges valóságok tárháza, miközben mindvégig tudjuk, hogy nem a valóságban járunk. Az írás során végig igyekeztem fenntartani ezt az állandó közelítés-távolítás játékot" - fogalmazott a szerző.
Szerinte erre utal az is, hogy egy irodalomelméleti terminust választott alcímnek. Ahogy fogalmazott, a Szövegtest mint alcím egyszerre érzékelteti a hideg szakkifejezést és a hús-vér valóságot.
Az MTI kérdésére Tóth Krisztina arról is beszélt, hogy a közeljövőben egy családtörténettel szeretne foglalkozni. "Sajnos tavaly hosszabb betegség akadályozott az írásban, viszont van egy téma, amelynek a vázlata már a fejemben van" - mesélte.
A Pixel bemutatóját június 3-án tartják a Puskin Moziban.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:A Könyvhét 2019/3. számaÉS Páratlan oldalKarácsonyi kalandA Mélytengeri Mentőcsapat és a Mogorva HalHolly elveszett varázspálcájamacskarácsonyhosszú hajúszülinapiA hanta banda
Belépés