Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
Kicsi Csacsi
és a születésnapi ajándék
A hosszú hajú
királykisasszony
A hanta banda -
Őskori kaland
Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek... Kicsi Csacsi <br> és a születésnapi ajándék A hosszú hajú <br> királykisasszony A hanta banda -<br>Őskori kaland
Könyvhét.hu online

Informatikai fogalmak eredetét, jelentését magyarázza a Tinta új szótára

2011.04.20.

A gyorsan terjedő informatikai fogalmak eredetét, jelentését és helyes nyelvi használatát magyarázza laikusok számára is érthető módon a Tinta Könyvkiadó gondozásában a könyvfesztiválra megjelent Infoszótár.
A 230 oldalas kötetben megtalálhatók széles körben ismert fogalmak (ablak, alaplap, DVD, kukac, operációs rendszer, vírus), számos gyakran elhangzó, ám nem mindig pontosan értett kifejezés és rövidítés (USB, GSM, GPS, ISDN, ADSL, HTML, http, IP-cím, MPEG, router, proxy szerver, protokoll, Wi-Fi), az informatikához kapcsolódó társadalmi jelenségeket leíró kifejezések (digitális szakadék, cyberbullying, dotkom cégek, cloud computing, e-kormányzat, gerilla- és vírusmarketing, internetpenetráció, web 2.0), végül pedig a terület gazdag szlengje, a legelterjedtebb kifejezésektől a szűkebb körben használtakig (fent vagyok a neten, lehalásztam a hálóról, apró-csetlő, blog, poszt, komment, spam, lammer, noob, pro, geek, rulez, tutez, suxx, user, nick, bot).
A szócikkek elmagyarázzák egy-egy kifejezés eredetét is, így például megtudhatjuk, hogy a spam a Monty Python társulat egyik 1970-es években bemutatott humoreszkjére vezethető vissza, ahol húskonzervet jelent, és az étlapon szereplő összes fogásban előfordul, azaz olyan dolog, ami kéretlenül is megjelenik mindenhol.
A Tinta Könyvkiadó Ékesszólás Kiskönyvtára című sorozatának 13. tagjaként megjelent kötet szerzője Bódi Zoltán nyelvész, a Kodolányi János Főiskola tanára, a Magyar Rádió Netidők (korábban Modem idők) című digitális kultúrával foglalkozó műsorának nyelvész szakértője, akinek kutatási területe az informatika nyelvhasználata és terminológiája.
Mint Kiss Gábor, a Tinta Könyvkiadó igazgató-főszerkesztője az MTI-nek elmondta, a kiadó a júniusi Ünnepi Könyvhétre két kötettel készül: a Magyarító szótár az elterjedt idegen szavak, kifejezések használatára nyújt magyar alternatívákat, a Régi szavak szótára pedig elfeledett vagy kihalt magyar szavak jelentését magyarázza meg, ezzel segítve többek között a régi irodalmi alkotások megértését.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:A Könyvhét 2019/4. számaÉS Páratlan oldalKőszeghyKarácsonyi kalandA Mélytengeri Mentőcsapat és a Mogorva HalHolly elveszett varázspálcájamacskarácsonyhosszú hajúszülinapiA hanta banda
Belépés